A német külügyminiszter szerint nem működnek az Oroszországra kivetett gazdasági szankciók

2023. augusztus 24. – 14:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oroszországra kivetett szankcióknak „nincs gazdasági hatásuk” a német külügyminiszter szerint, írja a Deutsche Welle.

Annalena Baerbockkal még júliusban készítettek interjút egy könyvhöz, ami arról szól, a német kormány hogy reagált az orosz-ukrán háborúra. Ebben azt mondta, „a gazdasági szankcióknak gazdasági hatást kellene kifejteniük. De ez nem így van. Mert a demokráciák logikája nem működik autokráciákban. (…) Megtanultuk, hogy a civilizált kormányok között egyeztetett racionális döntésekkel, racionális intézkedésekkel nem lehet véget vetni ennek a háborúnak”.

A Deutsche Welle szerint viszont a nyugati közgazdászok arról értekeznek, hogy Oroszország elsősorban a hadigazdaságának, valamint a fegyver- és lőszergyártás tömeges növelésének köszönheti a növekedését, viszont ez a növekedés nem fenntartható.

A magyar kormány és propagandasajtó szinte az első szankcióktól kezdve mantrázza, hogy az Oroszországra kivetett szankciók nem működnek, sőt valójában Európa saját magát bünteti velük. Orbánék szerint az oroszok elleni büntetőintézkedések felelősek minden aktuális rosszért, és Magyarország az egyetlen józan hang, amely véget vetne a kártékony gazdasági háborúnak.

Valójában a szankciók nagyon is működnek, bár a háború megállítására rövid távon valóban nem voltak alkalmasak, és a hatásuk kisebb annál, amit az optimista forgatókönyvek az elején feltételeztek. Ennek oka részben az, hogy a nyugati szövetségi rendszeren kívül eső országok révén Oroszország a legtöbb dologhoz drágábban és kerülőúton ugyan, de hozzá tud jutni, ahogy a saját termékei is megtalálják a piacukat ezen a módon. Idén tavasszal még Vlagyimir Putyin orosz elnök is elismerte, hogy bár Oroszországnak általánosságban sikerült alkalmazkodnia az új helyzethez, „a törvénytelen korlátozások középtávon negatív hatással lehetnek”.

A szankciók egyébként már őszre elkezdték éreztetni a hatásukat, pedig csak február elején léptek életbe az olyan komoly energiaimport-korlátozások, mint az Oroszországból származó finomított termékek importjának tilalma, illetve a csővezetéken az unióba behozott orosz kőolajból az unióban előállított finomított termékek exportjának tilalma (az ún. „reexporttilalom”).

Putyin ellenlépésként használt zsarolása a gázzal viszont olyan hideg zuhany, amely pár éves időtávon akár nagyon jót is tehet Európa energiabiztonságának. Erről itt írtunk bővebben.

Itt pedig arról, hogy miként hatnak a szankciók az orosz hétköznapokban, és hogy hogyan élnek a moszkvaiak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!