Megmagyarázhatatlan, csúcstechnológiás objektumok repkednek az amerikai ufóügyi kongresszusi meghallgatásokon

2023. augusztus 4. – 18:33

Megmagyarázhatatlan, csúcstechnológiás objektumok repkednek az amerikai ufóügyi kongresszusi meghallgatásokon
Ryan Graves leszerelt vadászpilóta, David Grusch korábbi nemzeti felderítő tiszt és David Fravor nyugalmazott haditengerészeti parancsnok a kongresszusi meghallgatáson Washingtonban 2023. július 26-án – Fotó: Drew Angerer / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Július végén három nyugalmazott katonai veterán beszélt azonosítatlan, rendellenes jelenségekről (unidentified anomalous phenomena, UAP), közismertebb nevükön ufókról egy képviselőházi meghallgatáson az Egyesült Államokban. Az eskü alatt tett vallomások nagy port kavartak, nemcsak az ufóhívők körében, hanem a szélesebb nyilvánosságban is. Nem csoda, hiszen David Grusch, az amerikai Védelmi Minisztérium korábbi munkatársa, aki az UAP-ok analízisével foglalkozott egészen 2023-ig, egészen elképesztő kijelentéseket tett. Azt mondta többek között, hogy

  • az Egyesült Államok kormánya „ép és részben ép, nem emberi eredetű eszközöket” rejteget,
  • az amerikai kormány több évtizedes programot futtat, amely során összegyűjtötte és megkísérelte visszafejteni a lezuhant ufókban talált technológiákat,
  • meg nem nevezett szövetségi ügynökségek biológiai mintákat is vettek ezekből az azonosítatlan tárgyakból, amelyeket nem emberinek minősítettek,
  • találkozott olyan emberekkel, akik amiatt sérültek meg, hogy az amerikai kormány titokban tarthassa az ufóműveleteket.

Mivel mindezt Grusch eskü alatt vallotta, és munkájából adódóan évekig közel volt a tűzhöz, így rengetegen készpénznek vették a szavait (annak ellenére, hogy az egész sztori zavarba ejtően hasonlít a Függetlenség napja című scifi háttértörténetére). Persze kívülről, főleg a távoli Magyarországról, lehetetlen biztosra megmondani, mennyi lehet az igazság abban, amit mondott, illetve, hogy saját forrásai mennyire megbízhatóak. Erre nem is vállalkozunk – inkább megmutatjuk az egész történet hátterét és kontextusát, és végigvesszük mik is azok az UAP-ok, mit jelent egy ilyen kongresszusi meghallgatás, és milyen „ufóügyeket” titkolt el korábban már az amerikai kormány.

Az ufók csak az amerikaiakat találják meg

Az Egyesült Államokban régóta nagy hagyományuk van az ufóészleléseknek: az 1940-es és 50-es években mindennaposak voltak a jellegzetes „repülő csészealj” formájú ufókról szóló jelentések. Ezek között talán a leghíresebb az 1947 júliusában, Roswellben történt eset, amikor egy gazda fémtörmeléket és gumidarabokat talált a farmján, amelyek szemlátomást egy lezuhant repülő eszköztől származhattak. Az amerikai légierő gyorsan kiadott egy közleményt, hogy az eszköz egy meteorológiai ballon volt, de 1978-ban Jesse Marcel nyugalmazott alezredes elárulta: a légierő hazudott, és csak azért találta ki a történetet a léggömbről, hogy a nyilvánosság figyelmét elterelje a történtekről. Maga Marcel spekulált arról, hogy a törmelék akár földönkívüli eredetű is lehet.

Az ufóelméleteknek innentől nem szabhatott gátat az sem, hogy 1994-ben a légierő jelentést adott ki arról, hogy a Rosswellben megtalált törmelék egy szupertitkos, MOGUL kódnév alatt futó projekt egy eszközéhez tartozott. A MOGUL nagy magasságban haladó léggömböket takart, amelyeken mikrofonokat helyeztek el, ezek elsődleges célja az volt, hogy a szovjet atombomba-tesztek által keltett hanghullámokat nagy távolságból is észlelni tudják.

Rosswell óta az ufóvonaton nincsen fék, a Center for UFO Studies, Mutual UFO Network és a National UFO Reporting Center szerint

egyértelműen az Egyesült Államokban van a legtöbb ufóészlelés: 1947 óta összesen több mint 105 ezer.

A második helyen Kanada áll, 1989 óta 15 ezer észleléssel, a harmadik pedig Kína, ahol az 1980-as évek óta több mint 8000 alkalommal találkoztak ufónak vélt jelenségekkel az emberek.

Ufók helyett uapok

Az ufó, mint rövidítés, hivatalosan soha nem a földönkívülieket jelentette: az unidentified flying object kifejezés rövidítése, vagyis azonosítatlan repülő tárgy. Az, hogy nem tudjuk, mi az, persze még nem jelent feltétlenül földönkívüli eredetet, a köznyelvbe mégis úgy vonult be, hogy ami ufó, az minden bizonnyal kis zöld marslakó repülő csészealjon.

Az X-akták című sorozatból ismert, ufót ábrázoló "még mindig hinni akarok" feliratú plakátot ábrázoló kitűző a meghallgatás közönségének egyik tagján – Fotó: Drew Angerer / Getty Images
Az X-akták című sorozatból ismert, ufót ábrázoló "még mindig hinni akarok" feliratú plakátot ábrázoló kitűző a meghallgatás közönségének egyik tagján – Fotó: Drew Angerer / Getty Images

Az ufó kifejezést valamikor 2021 tájékán cserélték le hivatalos kommunikációban UAP-ra, ami eleinte az „azonosítatlan légi jelenségeket” takarta (unidentified aerial phenomena), 2022 decemberében azonban a Pentagon frissítette terminológiáját, hogy magában foglalja a „süllyesztett és transz-közepes objektumokat” is, ahogy egy tisztviselő akkoriban fogalmazott. A NASA és más ügynökségek hamarosan követték a példát. Az UAP tehát most „azonosítatlan, rendellenes jelenségeket” (unidentified anomalous phenomena) takar.

Ezeket a jelenségeket egyre komolyabban veszik az Egyesült Államokban: május végén a NASA független ufó-vizsgálóbizottsága megtartotta első nyilvános ülését, amelyen megállapították, hogy a kevés jó minőségű adat és a téma megbélyegzése jelenti a legnagyobb akadályt az azonosíthatatlan repülő tárgyak rejtélyeinek megfejtésében. A 16 tagú testület tavaly alakult, a fizikától az asztrobiológiáig terjedő tudományterületek vezető szakértőiből áll.

A Pentagon is egyre nyíltabban kezeli az UAP-észleléseket: összesen 510 UAP-ról számolt be az éves jelentésében, az észlelések száma pedig lényegesen nőtt az előző hivatalos jelentés óta. A Pentagon saját kutatást végez, amire egy külön ufókutató csoport is alakult. Erre azután került sor, hogy júniusban közzétettek egy nemzetbiztonsági jelentést, amely szerint 140 ufóészlelést nem tud megmagyarázni az amerikai nemzetbiztonság. A jelentés szerint főként azért, mert nem áll rendelkezésre elegendő adat a rejtélyes repülő tárgyak természetének meghatározásához.

A vizsgálatokat elindítását valószínűleg nagyban segítette, hogy kiszivárogtak olyan katonai videók, amelyeken ismeretlen repülő tárgyak láthatók, és az amerikai haditengerészet pilótái is rendre ilyen találkozásokról számolnak be. Két ilyen pilóta is tanúvallomást tett akkor, amikor Grusch is beszélt az általa tapasztaltakról: David Fravor és Ryan Graves is addig soha nem látott repülő járművekkel való találkozásokról számoltak be. Graves korábban azt mondta, hogy azonosítatlan légi jelenségeket látott az Atlanti-óceán partjainál „minden nap legalább néhány éven keresztül”, és azt is, hogy más pilóták pedig „sötétszürke vagy fekete, átlátszó gömbben haladó kockákat láttak”.

Fontos azonban megjegyezni, hogy Grusch-nak például nem voltak közvetlen tapasztalatai UAP-okkal: munkájából kifolyólag az állításai olyan emberekkel készült interjúkon alapulnak, akik „közvetlenül ismerik a kormányzati folyamatokat”, de olyanokkal is, akik állításuk szerint személyesen találkoztak UAP-okkal, és láttak roncsokat is.

Azt is érdemes tudni, hogy ezek a kongresszusi meghallgatások nem jelentik automatikusan azt, hogy azok az állítások, amelyek elhangzanak, valósak. Az ilyen kongresszusi meghallgatás általában egy nyilvános ülés, ami arra jó, hogy a döntéshozók információt szerezzenek javasolt jogszabályokkal kapcsolatban, vizsgálatot folytassanak, vagy értékeljék, felügyeljék egy kormányhivatal tevékenységét. Az adott esetben a fő kérdés nem is az ufók létezése, vagy nem létezése volt, hanem inkább az, hogy az amerikai védelmi minisztérium mit oszt meg a nyilvánossággal az UAP-okkal kapcsolatban. A szóban forgó meghallgatás például azért jött létre, mert az azt szorgalmazó törvényhozók a kormány sokkal nagyobb transzparenciáját kérik az azonosítatlan rendellenes jelenségekkel kapcsolatban.

Nem tudni, mik ezek, de egyáltalán nem biztos, hogy földönkívüliek

2022 májusában a képviselőház hírszerzési albizottsága több mint fél évszázad óta az első kongresszusi meghallgatást tartotta az UAP-okkal kapcsolatos katonai jelentésekről. Ennek a meghallgatás-sorozatnak a legújabb epizódja az, amiről most annyi szó esik – pedig valójában sok hiteles újdonság nem derült ki rajta.

Eddig összesen 18 olyan esetet jegyeztek fel, amikor ismeretlen eredetű légi objektumok jelentős sebességgel mozogtak, látható meghajtás nélkül, de hivatalosan senki sem talált megmagyarázhatatlan roncsokat vagy feljegyzéseket arról, hogy a katonaság üzenetet kapott volna egy UAP-tól, vagy lövést adott volna le rájuk. Ennek megfelelően az albizottság úgy döntött, hogy nincs elegendő bizonyíték arra, hogy az UAP-ok földönkívüliek lennének. És tulajdonképpen semmi másra se: csak annyit tudunk, hogy nem tudjuk, mik ezek.

A meghallgatáson mindhárom megszólaló nyugalmazott katona volt. David Fravor 2004-ben az Egyesült Államok haditengerészetének parancsnoka volt, a USS Nimitz-en állomásozott, amikor egy másik pilótával együtt megmagyarázhatatlanul viselkedő eszközt figyeltek meg. A találkozóról készült videót a védelmi minisztérium 2017-ben tette közzé, és a New York Times cikke miatt kapott nagyobb nyilvánosságot. Fravor azt vallotta, hogy a technológia, aminek tanúja volt, sokkal fejlettebb volt, mint bármi, amivel az emberiség ma rendelkezik.

Ryan Graves több mint egy évtizeden át F-18-as pilóta volt. Miközben 2014-ben Virginia Beachen állomásozott, elmondása szerint olyan gyakori volt az UAP-ok észlelése a legénység körében, hogy a napi tájékoztató részévé váltak. Elmesélt egy szituációt, amikor két sugárhajtású gépnek kitérőt kellett végrehajtania, amikor egy UAP-pal találkoztak. Ez volt az a bizonyos sötétszürke kocka az átlátszó gömbben.

Részlet az Egyesült Államok Védelmi Minisztérium által hivatalosan nyilvánosságra hozott a haditengerészet pilótái által készített egyik azonosítatlan repülő objektumot ábrázoló felvételből – Forrás: Handout / DoD / AFP
Részlet az Egyesült Államok Védelmi Minisztérium által hivatalosan nyilvánosságra hozott a haditengerészet pilótái által készített egyik azonosítatlan repülő objektumot ábrázoló felvételből – Forrás: Handout / DoD / AFP

Graves megalapította az Amerikaiak a Biztonságos Légtérért nevű szervezetet, hogy létrehozzon egy támogatási és oktatási központot az UAP-találkozások által érintett emberek számára. Azt vallotta, hogy a csoportnak 5000 tagja van, és 30 tanútól kapott információkat. A legtöbben a nagy légitársaságok kereskedelmi pilótái. Azt állította, hogy 2021 óta az összes UAP-videót a Pentagon titkosnak minősítette. Graves azt is mondta, hogy a katonai és kereskedelmi pilóták által észlelt UAP-ok mindössze 5 százalékáról számoltak be az őket észlelő pilóták. Szerinte

a probléma az, hogy sokan nem mernek nyíltan beszélni az ilyesmiről, mert félnek, hogy bolondnak nézik őket.

A harmadik tanú, Grusch a fent említetteken kívül azt állította még a meghallgatáson, hogy az Egyesült Államok kormánya titokban és a kongresszusi felügyelet felett futtat projekteket az UAP-okkal kapcsolatban. Azt vallotta, hogy félti az életét, mióta nyilvánosságra hozta az általa hallottakat. A Pentagon egyébként azóta hivatalosan tagadta, hogy biológiai eredetű maradványokat találtak volna bármelyik UAP roncsai között, illetve azt is, hogy valaha létezett volna olyan titkos mérnöki titkos program, amelyről Grusch beszélt. Persze felmerül ilyenkor a laikusban a gondolat, hogy pont ugyanezt mondanák akkor is, ha léteznének ilyen dolgok.

A probléma az, hogy a tanúk egyike sem tudott olyan bizonyítékkal előállni, ami eloszlatná a kételyeket az UAP-okkal kapcsolatban, vagy legalább elindíthatna egy részletesebb nyomozást az ügyben. Az viszont igaz, és a döntéshozók szerint problémás, hogy a legtöbb UAP-okkal kapcsolatos adatot valóban nem hozzák nyilvánosságra, ezek a titkosszolgálatok vagy a Pentagon birtokában vannak.

Ha a tanúvallomások igazak, akkor a fejlett technológiájú UAP-ok – akár földi eredetűek, akár nem – aggodalomra adnak okot, mivel úgy tűnik, rutinszerűen hatolnak be az Egyesült Államok légterébe, minden különösebb akadály nélkül. Ez még akkor is komoly probléma, ha földi eredetű eszközökről van szó (gondoljunk csak például az elmúlt hónapok kínai kémballon-botrányaira). Az átláthatóságra irányuló törekvés valószínűleg a további meghallgatások során is erősödni fog, és az albizottság tagjai remélik, hogy eligazítást kaphatnak a Grusch által megfogalmazott állítások értékelésére.

Az is valószínűnek tűnik, hogy nemzetközi együttműködésre is lehet számítani az UAP-okkal kapcsolatban: a Pentagon májusban például ufókra fókuszáló eligazítást tartott az Öt Szemként emlegetett hírszerzési közösségnek, vagyis a briteknek, a kanadaiaknak, az új-zélandiaknak és az ausztráloknak, azzal az ígérettel, hogy további találkozók is várhatók a jövőben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!