Amerikai nyugalmazott katonai veteránok szerint az ufók komoly veszélyt jelentenek, egyikük „nem emberi” maradványokról is beszélt

2023. július 27. – 15:18

Másolás

Vágólapra másolva

Három nyugalmazott katonai veterán beszélt azonosítatlan rendellenes jelenségekről (unidentified anomalous phenomena, UAP), közismertebb nevükön ufókról egy képviselőházi meghallgatáson az Egyesült Államokban, írja a CNN. Arra figyelmeztettek, hogy komoly nemzetbiztonsági problémát jelentenek az észlelések, az amerikai kormány pedig túlságosan titkolózik velük kapcsolatban.

Ryan Graves és David Fravor, az Egyesült Államok haditengerészetének két korábbi pilótája, akik azzal váltak ismertté, hogy ismeretlen tárgyakkal találkoztak katonai kiképzésre fenntartott légtérben, illetve David Grusch harci veterán és a Pentagon korábbi hírszerző tisztje tanúskodott az UAP-okról. A meghallgatás azért jött létre, mert az azt szorgalmazó törvényhozók a kormány sokkal nagyobb transzparenciáját kérik az azonosítatlan anomális jelenségekkel kapcsolatban.

„Ha az UAP-ok külföldi drónok, az sürgető nemzetbiztonsági probléma. Ha valami másról van szó, akkor a tudományra tartozik a téma. Mindkét esetben aggodalomra adnak okot a repülésbiztonság szempontjából” – mondta Ryan Graves, aki jelenleg az Amerikaiak a Biztonságos Légtérért nevű csoport irányítója. Graves ezt azért alapította, hogy ösztönözze a repülőgép-pilótákat, hogy jelentsék, ha UAP-ot látnak, szerinte probléma ugyanis, hogy sokan nem mernek nyíltan beszélni az ilyesmiről, mert félnek a stigmától. Az UAP (és az ufó) azonban nem jelenti azt, hogy valaki földönkívüliekről beszélne: egyszerűen olyan technológiát takar, amely ismeretlen, vagy nyilvánosan nem elismert.

Egyáltalán nem mindegy a különbség a kettő között: a meghallgatáson arra is kitértek, hogy az amerikai kormánynak transzparensnek kéne lennie azzal kapcsolatban, hogy milyen technológiák állnak a rendelkezésére, írja a Space.com. Jared Moskowitz képviselő a nyitóbeszédben kijelentette, hogy „az amerikai közvéleménynek joga van megismerni az egyelőre ismeretlen eredetű technológiákat és a megmagyarázhatatlan jelenségeket”. Moskowitz hozzátette, hogy a minősített információk nyilvánosságra hozatalát körültekintően kell végezni, rámutatva arra, hogy a lopakodóhelikopter-technológia létezése sem volt nyilvánosan ismert, mielőtt az Oszama bin Ladennek otthont adó épületegyüttes elleni 2011-es razzia során használták volna. „Nem engedhetjük meg, hogy ezt arra használják, hogy az amerikai népet teljesen homályban tartsák az alapvető igazságokról” – tette hozzá.

Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban több jelentést is nyilvánosságra hoztak az UAP-okról. Némelyiküket még mindig nem magyarázták meg, míg másokat „légballonoknak vagy léggömbszerű entitásoknak” tituláltak, de voltak közöttük drónok, madarak, időjárási jelenségek vagy levegőben szálló törmelékek is.

Ryan Graves és David Fravor a meghallgatáson a saját ufóészlelésükről is beszéltek, Grusch például elmondta, hogy a technológia, amivel szembekerültek, sokkal fejlettebb volt, mint ami az amerikaiaknak lehetett. Graves 2004-ben jelentett UAP-ot.

A szerdai tárgyaláson egyetlen kormánytag sem tett vallomást. Áprilisban Sean Kirkpatrick, a Pentagon UAP-okkal foglalkozó hivatalának igazgatója azt mondta a szenátus albizottságának, hogy az Egyesült Államok kormánya 650 lehetséges azonosítatlan légi jelenséget követett nyomon. Hangsúlyozta, hogy

nincs bizonyítékuk a földönkívüli eredetre, és hivatala „nem talált hiteles bizonyítékot” olyan tárgyakra, amelyek ellentmondanak a fizika ismert törvényeinek.

Grusch ezzel szemben azt állította, hogy az amerikai kormánynak nemcsak UAP-ok vannak a birtokában, hanem egy repülőgép állítólagos „nem emberi” pilótájának maradványai is. Azt mondta, hogy az információ nem első kézből származik, ő is úgy hallotta valakitől.

A most megszólalók, valamint több törvényhozó is kifogásolja, hogy az azonosítatlan megfigyelésekkel kapcsolatos információkat az Egyesült Államok kormánya túlzottan titkosítja. Valójában ezeknek a meghallgatásoknak is inkább az a célja, hogy ezt a titkosítást kicsit feloldja, és biztonságosabbá tegye a légteret, nem pedig az, hogy mindenáron földönkívüli eredetű járműveket találjon – mint ahogy az a közösségi médiában villámgyorsan elterjedt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!