Putyin szerint minden orosz tisztségviselőnek orosz autót kellene vezetnie

2023. augusztus 3. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

„Minden orosz tisztviselőnek hazai gépkocsit kell használnia” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az ipari vállalatok vezetőivel tartott csütörtöki tanácskozásán.

Putyin elmondta, hogy a minisztériumok és egyéb hivatalok azt szorgalmazták, hogy folytatódjon a külföldi gépkocsik beszerzése, de szerinte ez nem helyénvaló. „Azt mondtam, hogy ezt teljesen ki kell zárni. És az ország minden tisztviselőjének hazai gépkocsival kell közlekednie!”

Az orosz elnök szerint nincsen semmi baj azzal, ha szerényebbre fogják az igényeket. „Ellenkezőleg, még jó is. A mi figyelemre méltó tisztviselői karunknak meg kell értenie, hogy a hazai márkák, a hazai autók, más hazai termékek fejlesztésére kell törekedni” – tette hozzá Putyin. Az orosz elnök szerint nem kell általánosságban elutasítani az importot, de az alapvető cikkek előállítását a hazai termelők felé kell irányítani.

Szultan Hamzajev, az Egységes Oroszország párt képviselője is azt követelte, hogy a képviselők orosz autókba üljenek át. Anton Sziluanov pénzügyminiszter pedig kijelentette, hogy az általa vezetett minisztérium kész elsőként részt vállalni a hazai autók hivatali célú beszerzésében.

A Szovjetunió összeomlása óta tavaly volt a legrosszabb állapotban az orosz autóipar és -piac. Míg 2021-ben több mint 1,4 millió autót gyártottak Oroszországban, addig ez a szám 2022-ben, a háború első évében mindössze 450 ezer volt, a vásárlók átmenetileg rendkívül szűk kínálatból voltak kénytelenek választani, ám hamarosan megérkezett Putyin utasítása, hogy mindent meg kell tenni a 300 ezer főt foglalkoztató iparág feltámasztása érdekében. Az orosz autóipar helyzetéről ebben a cikkben írtunk bővebben.

(MTI, Interfax)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!