A rossz időjárás és a pilóta hibája okozhatta a kijevi helikopterbalesetet, amelyben meghalt az ukrán belügyminiszter

2023. augusztus 3. – 18:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán főügyészség vizsgálata szerint a repülésbiztonsági szabályok többszörös megsértése vezetett a 14 halálos áldozatot követelő helikopterszerencsétlenséghez Kijevben. A helikopter egy belügyi delegációval a fedélzetén január 18-án zuhant le a kijevi Brovari kerületben, egy óvoda közelében. A balesetben meghalt Denisz Monasztirszkij belügyminiszter, első helyettese, Jevhenyij Jenyin és Jurij Lubkovics államtitkár, továbbá három pilóta és még három, a minisztérium alkalmazásában lévő személy. Az áldozatok között egy gyerek is volt, aki a földön tartózkodott a helikopter lezuhanása közelében.

A főügyészség csütörtökön közölte, hogy a katasztrófavédelem öt tisztségviselőjét gyanúsítják a repülésbiztonsági szabályok súlyos megsértésével. Az illetőket nem nevezték meg. Az Ukrajinszka Pravda hírportál értesülése szerint a gyanúsítottakat felmentik tisztségükből.

A helikopterbaleset helyszíne Kijevben 2023. január 18-án – Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / AFP
A helikopterbaleset helyszíne Kijevben 2023. január 18-án – Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / AFP

A főügyészség szerint a minisztériumi tisztségviselők olyan helikoptert vettek igénybe az úthoz, amelyet a katasztrófavédelem csak vészhelyzet esetére tartott szolgálatban, más feladatokra nem volt engedélye. A legénység parancsnokát nem értesítették az időjárási körülményekről, és a személyzet tagjainak sem volt engedélyük arra, hogy rossz időjárási körülmények között repüljenek. A rossz időjárási körülmények miatt a pilóta arra kényszerült, hogy rendkívül alacsonyan repüljön, még az útjába eső épületek magasságánál is alacsonyabban, tehát gyakorlatilag közöttük. Az ügyészség vádja szerint a pilóta nem volt eléggé képzett ahhoz, hogy ilyen körülmények között manőverezzen, és elveszítette uralmát a gép felett.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!