Zelenszkij tanácsadója szerint teljesen egyértelmű, hogy Oroszország áll a nigeri katonai puccs mögött

2023. augusztus 1. – 19:36

Másolás

Vágólapra másolva

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint „teljesen egyértelmű”, hogy Oroszország áll a nigeri katonai puccs mögött. „Ez egy szokásos orosz taktika: elterelni a figyelmet, megragadni a pillanatot és kiterjeszteni a konfliktust” – írta Volodimir Zelenszkij tanácsadója. Podoljak szerint az is beszédes, hogy az oroszbarát Mali és Burkina Faso (a Wagner-csoport mindkét országban aktív volt az elmúlt években) képviselői támogatásukról biztosították a nigeri puccsistákat. „Ez tovább erősíti azt a meggyőződést, hogy Oroszországnak globális forgatókönyve van az instabilitás kiprovokálására, hogy aláássák a globális biztonsági rendet” – írta.

Ugyanakkor az Egyesült Államok már többször is kijelentette, hogy nem látnak arra utoló jeleket, hogy Oroszországnak köze lenne a puccshoz, és az ENSZ is ezt az álláspontot képviseli. John Kirby amerikai nemzetbiztonsági szóvivő egy kedd délutáni sajtótájékoztatón még egy lépéssel tovább ment, és azt mondta, a Fehér Ház nem hiszi, hogy Oroszország „bármilyen módon ténylegesen támogatná” a nigeri puccsot.

A nyugat-afrikai országban július 26-án kezdődött katonai puccs, az elnöki gárda tagjai elfogták a nigeri elnököt, a 2021-ben demokratikusan megválasztott, Franciaország és más nyugati országok támogatását élvező Mohamed Bazoumot és több miniszterét is. A puccsisták a hivatalából eltávolított Bazoum helyett Abdourahamane Tchiani tábornokot, az elnöki gárda korábbi vezetőjét nyilvánították államfővé.

A puccsot számos nyugati ország, köztük Magyarország is elítélte, és kiálltak Bazoum elnök mellett. Kedden a nigeri helyzet tovább fokozódott, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – miután telefonon beszélt Catherine Colonna francia külügyminiszterrel – arról írt, hogy kritikus a helyzet Nigerben, a hadsereg gyakorlatilag túszul ejtette az elnököt.

A puccsot két nyugat-afrikai ország támogatja: Mali és Burkina Faso. Korábban mindkét ország az orosz inváziót elítélő ENSZ-határozat ellen szavazott, és mindkét országnak „ingyenes gabonát” ígért Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten Szentpéterváron tartott csúcstalálkozón.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!