Lengyelország szerint két belarusz helikopter megsértette a légterüket, válaszként növelik a határon állomásozó katonáik létszámát

2023. augusztus 1. – 21:46

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel védelmi minisztérium közlése szerint kedden két belarusz helikopter megsértette Lengyelország légterét, emiatt Lengyelország növelni fogja a belarusz határ mentén állomásozó katonák számát. Az incidensről a NATO-t is értesítették.

Közleményük szerint a belarusz fél korábban tájékoztatta Lengyelországot arról, hogy a helikoptereik a lengyel-belarusz határ közelében fognak gyakorlatozni. „A határátlépésre Białowieża térségében került sor, nagyon alacsony magasságban, így a radarrendszerek számára nehezen volt észlelhető. Mariusz Blaszczak védelmi miniszter, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság elnöke elrendelte a határon állomásozó katonák létszámának növelését, valamint további erők és eszközök, köztük harci helikopterek bevetését” – írta a lengyel védelmi minisztérium.

Eközben a lengyel külügyminisztérium felszólította Belaruszt, hogy „haladéktalanul és részletesen” adjanak magyarázatot az incidensre, amely szerintük a két ország közötti határfeszültség eszkalálódásának újabb elemének tekinthető. A légtérsértés miatt a varsói belarusz nagykövetségének ügyvivőjét sürgősséggel beidézték a külügyminisztériumba.

Válaszként a belarusz védelmi minisztérium tagadta, hogy a Mi-24-es és Mi-8-as helikopterek megsértették volna a lengyel légteret. Szerintük a lengyelek csak ürügyként használják a légtérsértést, hogy indokolni tudják, miért vonultatnak fel több katonát a határ mentén – közölte a Belta belarusz állami hírügynökség.

A Lengyelország és Belarusz közötti feszültség azután nőtt, hogy az orosz Wagner-csoport zsoldosai megjelentek Belaruszban. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szombaton arra figyelmeztetett, hogy a zsoldosok egy része illegális bevándorlókkal együtt megpróbálhat beszivárogni Lengyelországába.

(Bloomberg)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!