A sok turista és a klímaváltozás miatt a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé sorolnák Velencét

2023. július 31. – 22:53

Másolás

Vágólapra másolva

A túl sok turista és az általános felmelegedés miatt a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé venné fel Velencét az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, vagyis az UNESCO – írta az MTI.

„Az éghajlatváltozás és a tömeges turizmus hatásai azzal fenyegetnek, hogy visszafordíthatatlan változások következnek be a helyszín egyedülálló egyetemes értékében” – közölte hétfőn a Világörökségi Központ, az UNESCO egyik szervezete. Az UNESCO szerint Velencét a városközpont közelében épülő magasházak, a tenger szintjének emelkedése és a szélsőséges meteorológiai jelenségek is fenyegetik.

Ugyanakkor a Világörökségi Központ véleménye csak tájékoztató jellegű. A veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára való felvételhez a Világörökségi Bizottság szeptember 10. és 25. között Rijádban tartandó ülésén a tagállamok többségének támogató szavazatára van szükség.

Turisták érkeznek Velencében 2023. július 31-én – Fotó: Andrea Pattaro / AFP
Turisták érkeznek Velencében 2023. július 31-én – Fotó: Andrea Pattaro / AFP

A Világörökségi Központ jelentése szerint a régóta húzódó, de sürgős megoldást igénylő problémák megoldását akadályozza a közös átfogó stratégiai szemlélet hiánya és az olasz helyi és országos hatóságok közötti kevéssé hatékony egyeztetés. 2021-ben már ajánlást tettek Velence felvételére a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé. Olaszország akkor haladéktalanul betiltotta a legnagyobb tengerjárók behajózását a lagúnába.

Az 5. században alapított, szigetekre épült Velence a 10. században vált nagyhatalommá, jelenleg 118 kis sziget tartozik hozzá, és 1987-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. Velence a világ egyik leglátogatottabb városa, csúcsidőben százezer turista alszik a városban, a napi látogatók száma több tízezer, miközben a városközpontnak mindössze 50 ezer lakója van, és a számuk folyamatosan csökken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!