Több mint egyméteres vízszintemelkedés vár Velencére a következő évtizedekben

2021. szeptember 2. – 20:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A velencei áradások egyre súlyosabb problémát jelentettek az elmúlt években, 2019 novemberében az elmúlt ötven év legmagasabb árvize elöntötte az UNESCO-világörökségek közé tartozó lagúnaváros nagy részét.

Velencei és leccei egyetemek és az Olasz Tengerkutató Intézet együttműködésével készített, a Natural Hazards and Earth System Sciences című tudományos folyóiratban a héten bemutatott jelentés szerint ha nem lassul le jelentős mértekben a klímaváltozás, akár 120 centiméteres vízszintemelkedés is bekövetkezhet 2100-ra. Szélsőséges esetben akár a 170 centimétert is elérheti a növekedés – írja az MTI.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a tenger szintjének növekedését sürgősen figyelembe kell venni Velence várostervezésében. Az olasz kormány több milliárd eurót fektetett be egy áradásmentesítő, de vitát kiváltó gátrendszer kialakításába. A MOSE rendszerét az elmúlt évben aktiválták először sikeresen.

A tudósok előrejelzése szerint a gátrendszernek 2075-től az év nagy részében zárva kell maradnia, hogy megvédje Velencét a víztől. Ez azonban több kárt okozhat, mint hasznot, mivel a lagúnák érzékeny ökoszisztémáját károsíthatja a gátak hosszú távú alkalmazása, aminek aztán a gazdaságra is hatása lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!