Csónakokban tiltakoztak a velenceiek a pandémia utáni első óceánjáró miatt

2021. június 6. – 17:06

Másolás

Vágólapra másolva

Csónakokban tüntettek az olaszországi Velencében civilek, miután megjelent az első óceánjáró a pandémia okozta korlátozások óta. A Daily Mail videója szerint több százan tüntettek – köztük többen csónakról – a Giudecca csatornánál, amikor megjelent az MSC Orchestra óceánjáró.

A 92 ezer tonnás, 650 utassal a dél-olasz Bari felé tartó óceánjáró azért verte ki a biztosítékot a helyieknél, mert a hatalmas hajó Velence történelmi kikötőjében kötött ki, pedig korábban a kormány azt ígérte, hogy ki lesznek tiltva az ekkora járművek a környékről.

Az óceánjárók ellen tüntető civilek mellett feltűntek ellentüntetők is, akik azt a több ezer dolgozót képviselik, akik munka nélkül maradtak a kikötőben és a helyi hajózásban a pandémia miatt. A hajótársaságok 2020 tavasza óta munka nélkül vannak, ami több ezer helyi megélhetését veszélyezteti.

Az olasz kormány korábban megígérte, hogy a Szent Márk térnél beljebb nem jöhetne „épületnagyságú” hajók, ehhez azonban a Marghera ipari kikötőhez kell irányítani ezeket. Az ehhez szükséges fejlesztések azonban még nem készültek el, és csak Giudecca csatornán tudnak az ilyen hajók eljutni az ipari kikötőig, ami egy viszonylag frekventált helyen megy keresztül.

A helyiek és a civilszervezetek is azért aggódnak évek óta, mert a folyamatos hajóforgalom nagyon rossz hatással van a helyi élővilágra és a vízre vagy víz mellé épített történelmi épületekre is. Közben csak a kikötő ötezer munkahelyet ad a helyieknek. A Nemzetközi Óceánjárók Szövetségének (CLIA) elnöke is azt nyilatkozta a Guardiannek, hogy azért tértek vissza a városba, mert a helyi közösség többször is erre kérte őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!