Emberkísérlet: tényleg olyan pusztító a hőség ott nálatok, Szicíliában?

2023. július 23. – 18:34

Emberkísérlet: tényleg olyan pusztító a hőség ott nálatok, Szicíliában?
Egy wannabe és egy igazi szicíliai, Ferenc és Francesco. A kánikula azért nem mindig ilyen vidám – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hete tart Európában az extrém hővihar, az egész kontinens felforrt, Görögországban és a Kanári-szigeteken erdőtüzek tombolnak, Magyarországon is harmadfokú hőségriasztás volt érvényben. De hol van ennek a vége? Az európai hőmérsékleti rekordot 2021-ben Szicíliában mérték, akkor 48,8 Celsius-fok volt a szigeten. Elképzelhető, hogy a rekord a következő hetekben megdől, az olaszok ismét 48 fok körüli hőmérsékletre számítanak. Figyelmeztették is őket, hogy készüljenek fel „a nyár és egyben minden idők egyik legintenzívebb hőhullámára”.

Mivel – a távmunkának hála – az elmúlt két évben elég sok időt töltöttem a szigeten, és épp most is ott vagyok, természetesen minden második ismerősöm nekem szegezte a kérdést: „Tényleg olyan pusztító a hőség ott nálatok, Szicíliában?” Így aztán a sziget délkeleti csücskében emberkísérletbe kezdtem, hogy megtudjam: mit jelent hetekig napközben 40 fok feletti hőmérsékletben élni, éjszaka pedig 30 fokban pihenni.

Mennyi? 40! Mi 40? Mi mennyi?

Határozottan más az ember hőérzete 40 fok felett, mint 40 fok alatt. Két éve Spanyolországban a 47 fokos hőmérsékletben tapasztaltam meg a testen kívüli élményt, ahogy lassított felvételként hazaérek a hűvös, 30 fokos lakásba, hogy percek alatt egy jó méteres tócsában álljak, még zuhanyzás előtt. A mostani negyvenegynéhány fok azért nem ennyire durva, bár azért rendesen kupán tudja vágni az embert.

Amikor a robogó csomagtartójából elővett bukósisakot majdnem eldobtam (60 fok), amikor sziszegve pattantam fel a fekete műbőr ülésről (81 fok) vagy a kőpadról a téren (65 fok), felmerült bennem, hogy valószínűleg a hivatalos 41 foknál a valóságban jóval magasabb hőmérséklettel találkozik az egyszeri szicíliai járókelő. De mégis hány fok van? Hogy kiderítsem, vettem egy infravörös hőmérőt, és a következő eredményeket kaptam:

  • fekete tetejű autó beltere reggel 9:00-kor: 60 °C;
  • úttest reggel 9:00-kor: 45 °C;
  • úttest délelőtt 10:00-kor: 55 °C;
  • úttest délben: 65 °C;
  • úttest 14:00-kor: 70 °C;
  • Vespa ülése 14:00-kor: 81 °C;
  • fehér bukósisak a csomagtartóból: 60 °C;
  • aszfalt délután: 65-75 °C;
  • tengerparti homok: 50-60 °C;
  • tengervíz a partnál: 29-34 °C.
A kis Vespa 80 °C felettire hevült műbőr ülése, mielőtt felpattantam volna rá, hogy lemeneküljek a tengerhez – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
A kis Vespa 80 °C felettire hevült műbőr ülése, mielőtt felpattantam volna rá, hogy lemeneküljek a tengerhez – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

In the Heat of the Night

Este tíz után hazaérni az egész nap elsötétített ragusai lakás 32 fokos melegébe egy kis ideig kellemesnek tűnik, ugyanis, bár elméletben odakint is pont ugyanennyi fok van, a gyakorlat sajnos kiábrándítóbb. Két órával napnyugta után a házak fala 35, az úttest pedig még mindig 40-45 fokos. Emiatt szellőztetni sem érdemes, éjfél után is csak dől be a fránya meleg. Nincs mire rátapadni, 32 fokos a járólap, 32 fokos a csempe, a fal, az ajtó. A nap leghűvösebb időszakában, hajnali 4 és 5 között is csak 28 fokra hűl le a levegő, de sajnos ezt nem érezni.

Kibírható mindez légkondi nélkül? Pár napig igen, de heteken át valószínűleg csak nagyon nehezen. A hőhullám első három éjszakáját becsülettel végignyomtam légkondi nélkül, az okoskarkötőm szerint a következő beosztásban: pizsiosztás éjfélkor, elalvás 2 óra körül, 10 percenként zaklatottan egymást váltó könnyű alvási és REM-fázisok közepette 3 alkalommal zuhanyzás (nem álmomban, a valóságban).

Ez általában eltartott úgy reggel 7-ig, amikor ájulásszerű mély alvásba zuhantam, majd 8 órakor felkeltem: máris 33 fok van, kezdődhet az új nap. Mire megkávéztam, általában túl is léptük a 36 fokot. Nagyon röstellem, de a negyedik éjjel nem bírtam tovább a szenvedést: emberkísérlet ide vagy oda, bekapcsoltam a légkondit. Ez bölcs döntésnek bizonyult, nagyban elősegítette az életben maradásomat, aminek köszönhetően ez a cikk is megszülethetett.

Hogyan lehet túlélni a hetekig tartó hőséget? Hova meneküljön az ember? Kipróbáltam az izzasztó helyzetben adódó lehetőségeket.

A hétvégén majd felmegyünk a hegyekbe

+ Ha nagy a hőség, irány az erdő, tudja ezt minden kiránduló! A 41 fokban jó ötletnek tűnt megnézni a Ragusától északra fekvő Santa Rosalia mesterséges tó és duzzasztógát – itt vajon miért nem forgatnak James Bond-filmet? – fenyveseit. A tó körüli erdőben, a fák közötti árnyékban valóban hűvösebb volt, mint a térköves városban, de azért nem hozta az Alpokalja-érzést.

Nagykörúton belül nevelkedett városi ficsúrként sajnos azzal nem számoltam, hogy az erdők bizony általában a hegyekben vannak, Szicíliában a hegyekben nyáron pedig melegebb van, mint a tenger mellett. Úgyhogy ennyi erővel a tengerhez is mehettem volna, ha 35 fokos üdítő levegőre vágyom.

A Santa Rosalia-tó és a víztározó – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex A Santa Rosalia-tó és a víztározó – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
A Santa Rosalia-tó és a víztározó – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Hahó, a tenger

+ Egy szigeten elég kézenfekvő ötlet kánikulában a tengerbe gázolva hűsölni. Az idei nyár nem indult valami fényesen, május–június kimondottan hűvös volt, a tenger hőmérséklete 3 fokkal elmaradt a szokásostól. Aki június végén 21 fokos vízben akar fürdeni, az menjen uszodába, a tenger legyen 24 fok legalább, nem igaz? A júliusban előkerült nyár miatt aztán végül összekapta magát a nagy víz, két hét alatt 27 fokra melegedett fel. A nagyon lassan mélyülő, homokos parton a bokáig, térdig érő víz ennél azonban ennél már jóval melegebb. 29 és 34 fok közötti értékeket mutatott a hőmérőm, ami remek hír a kisgyerekes családoknak: az egész part egy nagyra nőtt gyerekmedence, kacsaúsztató. Minden ideális tehát egy tengerparti nyaraláshoz, nincs esőnap, nem kell társasozni az üdülő étkezdéjében.

– Pár nap alatt viszont mindenki rájön, hogy a 30 fok körüli tengerben lehetetlen lehűlni, felfrissülni, 100-150 métert kell begyalogolni, hogy az ember lába hűvösebb vizet érintsen. Ha néha feltámad egy kis szél, a 60 fokos homok miatt az is olyan forró, hogy nem hoz felüdülést, csak hamarabb megszárad tőle a test, amit így gyakrabban kell bemártani a vízbe.

A tenger hivatalosan 27 fokos, a partnál 29 és 34 fok közötti értékeket mértem. Lehet szedni a virgácsokat, a homok 60 fokra melegszik a napon – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex A tenger hivatalosan 27 fokos, a partnál 29 és 34 fok közötti értékeket mértem. Lehet szedni a virgácsokat, a homok 60 fokra melegszik a napon – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
A tenger hivatalosan 27 fokos, a partnál 29 és 34 fok közötti értékeket mértem. Lehet szedni a virgácsokat, a homok 60 fokra melegszik a napon – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Lefóliázva

A légkondi használatával fellépő bűntudatom miatt elhatároztam, hogy belépek a helyi poklok poklába, egy fóliasátorba. Ragusa megyében rengeteg található belőlük, a helyiek szerint Szicília Olaszország éléskamrája, Ragusa megye pedig a paradicsomos polc abban a kamrában. A kilométereken át egymást érő sátrakban főleg marokkóiak dolgoznak, sokan a sátrak közötti vakolatlan kőházakban élnek. Fizetésük jelentős részét hazaküldik a családjuknak, ott mesés összegnek számít néhány száz euró.

Több fóliasátorba is bemásztam, elhagyatott, tető nélküli építményekbe, frissen kigyomlált, előző nap trágyázott sátrakba, apró palántákkal teli, öntözött ültetvényekre és szárba szökkent, embermagasságú növények közé is. Pokoli melegre számítottam, azonban elsőre negatív sikerrel jártam: ha kellemesnek nem nevezném is a benti klímát, a növények között hűvösebb volt (50 fok), mint az országúton. A trágyázott, illetve az öklömnyi, friss paradicsompalántákkal teli sátorban azért végül megbűnhődtem, a hőmérő 65 fokot mutatott kora délután.

A fóliasátrakban 65 Celsius-fokot mértem, mielőtt kimenekültem – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex A fóliasátrakban 65 Celsius-fokot mértem, mielőtt kimenekültem – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
A fóliasátrakban 65 Celsius-fokot mértem, mielőtt kimenekültem – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

A hőség fél egészség

+ A helyieknek nem újdonság a 40 fok feletti hőmérséklet, ezért könnyebben betartják az ilyenkor nagyon fontos szabályokat, többet isznak, nem mennek ki a napra a déli órákban. A tengerparti strandról sokan hazamennek, hogy délután 4-5 körül térjenek vissza. Az olasz gazdák szövetsége szerint a hőségben megugrik a gyümölcsfogyasztás, 20-25 százalékkal többet esznek az emberek. Főleg a lédúsabb gyümölcsöket, a dinnyét (1 euró/kg), barackféléket (2 euró/kg) veszik, néha a boltból, néha az út mentén parkoló teherautók platójáról. Az ilyen furgonok az egyszerűség kedvéért általában minden gyümölcs kilóját egy euróért adják, ami ennél olcsóbb (például a görögdinnye), abból két kiló „un euro”.

– A sok gyümölcs, zöldség több szeméttel is jár. A híresen pedáns és jól szervezett kaotikus olasz szemétszállításra a szelektív gyűjtés újabb csapást mért, egyes napokon a papírt, máskor a műanyagot vagy üveget viszik el, és vannak az úgynevezett umido-napok. Ilyenkor a barna szemetesbe (és nejlonban a tetejére) tett konyhai hulladékot, szerves szemetet kell este kikészíteni a ház elé, hogy másnap reggel, délelőtt elvigye a kukás. Az ételmaradékos nejlonok szakszerű felbontása a helyi rossz arcú macskáknak fikarcnyi gondot sem okoz, a 30 fokos éjszakák után a napon rohad tovább bűzölögve az ételmaradék. Ha valaki nem tudná, éppen milyen nap van a szemétszállításban, annak egyszerű a dolga: ha legyek tucatjait kell elhessegetnie az utcán, az az umido-nap csalhatatlan jele.

UV Maria

+ Szicíliában szerencsére senkinek nem kell külön kérvényt benyújtani, hogy a déli órákban ne menjen a szabadba, ezt a jó szokást az itteniek télen is gyakorolják. Valamivel 12 óra után bezárnak a boltok, hivatalok, kezdetét veszi a kora délutáni csendes pihenő, a riposo. Mindenki ebédel, majd ledől kicsit szunyókálni a hűvösben, hogy 16 óra után folytassa a munkát. Emiatt az UV-sugárzás szempontjából legveszélyesebb időszakot a legtöbben egy besötétített szobában töltik.

– Ha valaki azonban a napon marad, nagyon ráfázhat. Az UV-sugárzás már délelőtt 11 óra körül a nagyon magas, 9-es szintre ugrik, 13 óra körül már a 11-es, extrém tartományba szökik, és csak 15 óra után esik lejjebb, a 8-as szint köré. Összehasonlításként, Magyarországon kánikula idején a meteorológiai szolgálat 8-as szint felett már extrém sugárzás miatt ad ki figyelmeztetést. A 11-es vagy annál magasabb UV-index-érték rendkívüli veszélyt jelent, a be nem kent, el nem takart bőr percek alatt megéghet. A skálát eredetileg 10 fokozatúra tervezték, ez felel meg egy derült nyári nap délben mért napsugárzásának, sajnos ma már az ennél magasabb értékek is gyakoriak az alacsony földrajzi szélességeken, a hegyekben és a napot jobban visszaverő környezetben, mint a hó vagy a homok.

A déli órákban az UV-B-sugárzás az extrém 11-es szintre ugrik – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex A déli órákban az UV-B-sugárzás az extrém 11-es szintre ugrik – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
A déli órákban az UV-B-sugárzás az extrém 11-es szintre ugrik – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

A nyári napmelegben kopárszik meg igazán az ember

A végére pedig körbekérdeztem szicíliai ismerőseim szüleit, nagyszüleit, milyen trükkel tudták túlélni az ehhez hasonló nyarakat még a légkondi nélküli időkben. A választ akár Müller Cecília is mondhatta volna: sok-sok folyadék, semmi alkohol, hajnali indulás a földekre, 12 órakor pedig tipli a napról. Apró furfangok azért vannak, a jégkásaalapú granita szürcsölése vagy a forró kávé helyett kért caffe freddo segít elviselni a hőséget.

És mit tartogat a közeljövő? A 40 fokokat hozó hőhullám az előrejelzések szerint egy hétig még biztosan marad, talán 10 nap múlva jöhet egy hűvösebb, 35 fok körüli periódus. Akkor végre újra járhatok majd futni, mert mióta reggel 8 előtt és este 8 után is 30 fok feletti a hőség, kicsit alábbhagyott a lelkesedésem, 6-7 kilométer alatt 2 liter folyadékot veszteni pedig talán többet árt, mint amennyit a futás használ. Egy bő hétig tehát helló, légkondi, naptej, túlhevülten kikapcsoló telefon, napi 6 liter folyadék, fagylalt fagylalt hátán, és hahó, tenger. Azért nem olyan rossz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!