Az eddigieknél gyengébb volt az odesszai légvédelem

2023. július 21. – 06:51

Másolás

Vágólapra másolva

70 rakétát és 90 drónt eresztett Ukrajna délnyugati térségére az orosz haderő az elmúlt négy napban – közölte Volodimir Zelenszkij. Az ukrán kormányfő szerint azonban az ukrán légvédelem kapacitása nem elég az orosz rakéták semlegesítésére. Csütörtökön az odesszai kikötőt is célozták az orosz támadások, ukrán források szerint azonban ezúttal 19 rakétából csak ötöt sikerült még a levegőben leszedni.

A még működő ukrajnai kikötőkre azután irányultak intenzív támadások, hogy az orosz fél közölte, mégsem garantálja az Ukrajnából induló gabonaszállítmányok biztonságát, annak ellenére, hogy a Törökország közvetítésével létrejött megállapodást korábban két hónapra meghosszabbították. Július-augusztus a globális gabonaexportőr Ukrajnának az aratás kiemelten fontos időszaka, a szállítmányok esetleges elmaradása a globális gabonaárakra ismét kihathatnak, a bevételkiesés pedig súlyos anyagi veszteséget jelentene Ukrajnának.

Lakóépületet ért orosz rakétatámadás Odesszában, július 20-án – Fotó: AFP
Lakóépületet ért orosz rakétatámadás Odesszában, július 20-án – Fotó: AFP

Oroszország bejelentette, hogy nem garantálja a továbbiakban az ukrajnai kikötőkbe tartó hajók biztonságát. Az Egyesült Államok válaszul közölte, szoros figyelem alatt tartják az orosz aktivitást a Fekete-tengeren. A Fehér Ház szerint semmilyen jogi alapja nem lehet annak, hogy Oroszország polgári hajókat fenyegessen, amelyek élelmiszerszállítmányokért tartanak Ukrajna kikötőibe – írta az Unian.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!