Novák Katalin: Egy ország még nem érte el azzal az egyenlőséget, hogy nőt választott elnökké

2023. július 18. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

Valódi döntési szabadságra van szükségük a nőknek, hogy a karriert és a családot együtt is választhassák, a nőkre szükség van a munkaerőpiacon és a családban is, és Magyarország erre törekszik – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök a Women Deliver 2023 elnevezésű, a nők globális helyzetének javításával foglalkozó konferencia panelbeszélgetésén a ruandai fővárosban hétfőn. Az MTI beszámolója szerint a magyar államfő hivatalos ruandai állami látogatásának záróprogramjaként vett részt a konferencián, a szenegáli és az etióp elnökkel, az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) ügyvezető igazgatója és az afganisztáni nők vezetőképző iskolájának (School of Leadership) társalapító elnökével.

Sahle-Work Zewde, Etiópia elnöke, Novák Katalin köztársasági elnök és Sabana Baszidzs Raszih, a SOLA (The School of Leadership, Afghanistan) alapítója a Women Deliver 2023 Konferencián Kigaliban Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Sahle-Work Zewde, Etiópia elnöke, Novák Katalin köztársasági elnök és Sabana Baszidzs Raszih, a SOLA (The School of Leadership, Afghanistan) alapítója a Women Deliver 2023 Konferencián Kigaliban Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A panelbeszélgetésen Novák Katalin azt mondta, hogy a teljes női egyenlőséget egy ország még nem érte el azzal, hogy nőt választott elnökké, de ez egy nagyon jó kezdet. Azt mondta, hogy Magyarországon több nő szerez évente egyetemi diplomát, mint férfi, és több diplomás nő dolgozik, mint férfi.

„A nők előtt álló legfőbb kihívás az, amikor dönteniük kell, hogy az anyaságot vagy a karriert válasszák” – mondta egy kérdésre válaszolva. Szerinte Magyarországon a nők az állami támogatásoknak köszönhetően nyugodtan választhatják mindkettőt, mert a nőkre szükség van a munkaerőpiacon és a családban is.

Novák Katalin azt is mondta, hogy legfontosabb céljának azt tekinti, hogy a család és a karrier közötti egyensúly megteremtése érdekében minden magyar nő annyi gyereket vállalhasson, amennyit csak szeretne. Szerinte pozitívum, hogy Magyarországon tíz év alatt 25 százalékkal nőtt a termékenység, a házasságok száma pedig a kétszeresére emelkedett, és beszélt a kormány korábban bevezetett intézkedéseiről, mint amilyen a négy vagy több gyermeket vállaló nők szja-mentessége, vagy a nagyszülői gyes.

Novák sajnálja, hogy nem lesz női miniszter a kormányban

Az államfő szerint Magyarországon még több nőre lenne szükség a parlamenti képviselők között, mert a jelenlegi országgyűlési képviselőknek kevesebb mint 15 százaléka nő. Azt is mondta, hogy bár nem ő dönt ebben a kérdésben, de sajnálja, hogy augusztus 1-jétől nem lesz női miniszter a magyar kormányban.

Novák Katalin itt arra utalhatott, hogy június közepén lemondott az igazságügyi miniszteri posztról Varga Judit, aki augusztustól a parlament európai ügyek bizottságának elnöke lesz. Vargát Tuzson Bence váltja, őt ebben a cikkben mutattuk be. Miután Tuzson Bence nem szeretne uniós ügyekkel foglalkozni, Bóka János lesz az európai uniós ügyekért felelős miniszter a kormányban.

Novák Katalin Ruandából Tanzániába utazott, ahol legfrissebb Facebook-posztja szerint most jár először magyar államfő állami látogatáson. „Tanzániának szintén női elnöke van, Samia Suluhu Hassan személyében. Hamarosan kezdődnek az egyeztetések” – írta az államfő.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!