Válasz Online: Szinte esélytelen, hogy a modellváltó egyetemek maradjanak az Erasmusban

2023. július 13. – 11:25

Válasz Online: Szinte esélytelen, hogy a modellváltó egyetemek maradjanak az Erasmusban
Navracsics Tibor az Európai Bizottság oktatásért felelős biztosaként – ma a Területfejlesztési Minisztérium vezetője – az Erasmus oktatási csereprogram indulásának 30. évfordulójára rendezett sajtótájékoztatón 2017. január 26-án – Fotó: Emmanuel Dunand / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A vagyonkezelő alapítványi fenntartású magyar egyetemek diákjai valószínűleg nem részesülhetnek Erasmus-ösztöndíjból szeptembertől, írja a Válasz Online, és a Szabad Európa szerint is túl rövidnek tűnik ehhez az idő.

Alapesetben már a napokban aláírnák azt, amit most nem lehet

Az EU tagállamai tavaly decemberben tiltották meg az összes uniós programnál az új pénzügyi kötelezettségvállalásokat a vagyonkezelő alapítványokkal és az ilyen hátterű intézményekkel, így a modellváltó magyar egyetemekkel. A miniszterek – európai bizottsági javaslatra – úgy látták, hogy az alapítványok nem elég átláthatóan működnek, összeférhetetlen módon ülnek bennük politikai döntéshozók, és a magyar kormány nem kezelte a hónapokkal korábban ismertetett bizottsági kifogásokat.

A tiltás főleg két programnál, a Horizont Európa kutatási együttműködésnél és a ösztöndíjjal támogatott Erasmus+ oktatási cseréknél okoz gondot az alapítványi háttérre váltott egyetemeknek. Előbbinél az érintett intézmények már júniusban is eurómilliós károkról panaszkodtak. Utóbbinál még nincs érezhető gyakorlati probléma, de – ahogy az Európai Bizottság szóvivője, Ujvári Balázs elmondta szerdán – eddig az volt a szokás, hogy július közepén megkössék a szerződéseket a következő egyetemi évről. A Népszava és az Euronews épp a napokon belül lejáró határidő miatt kérdezte a szóvivőt, aki gyakorlatilag arra utalt, hogy a testület hajlandó tovább várni. Emlékeztetett rá, hogy bizottsági részről többször is elmondták, július közepe a céljuk, de jogilag szeptember 1-ig kell megkötni a kötelezettségvállalásokat, hiszen akkor kezdődik az egyetemi félév, amin értelemszerűen nem tudnak változtatni. Ehhez viszont

  1. az Országgyűlésnek el kellene fogadnia a végleges törvényt;
  2. utána az Európai Bizottságnak egy hónapja van rá, hogy értékelje a jogszabályt és ajánlást adjon a tagállamoknak;
  3. nekik az Európai Unió Tanácsában kell szavazniuk a tiltás feloldásáról.

A Válasz Online-nak több brüsszeli forrás is arról beszélt, hogy az Európai Bizottságnál arra számítanak: a korlátozás érvényben marad szeptember 1-ig,

mert esélytelennek látszik a fenti folyamat végigzongorázása.

A kormány az Európai Bizottságra vár, ami szerint világosak az elvárások

A gondok már a nulladik lépésnél kezdődnek. Ahogy korábban is megírtuk, a Területfejlesztési Minisztérium májusban kiküldte a jogszabály normaszövegét, de ebből sajtóértesülések alapján hiányoztak bizottsági elvárások, és a Válasz Online szerint több kérdésben még mindig nincs megegyezés.

A tárca csütörtöki közleménye szerint egy hónapja nem kaptak bizottsági választ a szövegre. Ebben a dokumentumban az „eddig számtalanszor megfogalmazott és számtalanszor át is alakított, minden új brüsszeli követelésre pontos magyar válasz olvasható”,

ezért az Európai Bizottság húzza az időt.

A testület szóvivője viszont szerdán arról beszélt, hogy „nagyon intenzív tárgyalások folynak”, és

„világosan elmondtuk, mi jelenthet megoldást. Elmondtuk, mit várunk, kik lehetnek a kuratóriumokban. Korlátozást kértünk a kinevezések hosszát illetően, és átmeneti időszakot is kértünk a kurátorokat illetően.”

Az Országgyűlést a nyári szünetről kellene visszahívni

A következő lépéssel, a parlamenti elfogadással az a gond, hogy az Országgyűlés a mostani állás szerint nyári szünetre vonul és szeptemberig már nem ülésezik, így külön össze kellene hívni, bár erre van elvi lehetőség.

Utána jönne a bizottsági értékelés, majd a tanácsi jóváhagyás. A Válasz Online emlékeztet rá, hogy miközben sürgősséggel kellene majd dönteniük, az uniós intézmények szinte teljesen kiürülnek a szabadságolások miatt augusztusban.

Az egyetemeknek már jelentkezniük kellett az Erasmus-ösztöndíjakat magyar részről intéző Tempus Közalapítványnál a 2024-es ösztöndíjakra. A HVG szerint csütörtökön döntenek arról, hogy melyik egyetem mennyi támogatásra lehet jogosult. A modellváltó egyetemek is jelentkeztek a pénzre, és a Tempus akár meg is ítélhet nekik támogatást, de ettől még a programok nem indulhatnak el, ha az uniós intézmények nem oldják fel az érvényben lévő korlátozást.

Szabad Európa: Az Erasmus+ más részeinél is baj van

Az Erasmus+-ban nem csak egyetemisták mehetnek pénzügyi támogatással más országok intézményeibe, a program alá több felsőoktatási mobilitási kezdeményezés tartozik. Ilyen a Marie Curie posztdoktori ösztöndíj, ahol a Szabad Európa szerint öt magyar egyetem nem kaphat jelenleg pénzt. Néhány napja az Európai Bizottság jóváhagyta az Erasmus programban részt vevő egyetemi szövetségek listáját is. Ezekben eredetileg három magyar egyetem is érintett volt, de közülük két, közalapítványi modellben működő intézményt kirostáltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!