A francia kormány fizetni fog a ruhajavításért, így kevesebb dolog mehet a kukába

2023. július 13. – 09:21

Másolás

Vágólapra másolva

A hatékonyabb környezetvédelem érdekében a francia kormány októbertől hozzájárul a ruházati termékek javíttatásához, hogy a vásárlók kevesebb terméket dobjanak ki, és ezzel csökkenjen a hulladék mennyisége.

Franciaországban évente a becslések szerint mintegy 700 ezer tonna ruházati terméket dobnak ki, ennek kétharmada a szeméttelepeken végzi. A francia kormány a hulladékmennyiség csökkentése érdekében ezért egy új intézkedéssel októbertől 6–25 eurós (2200–9400 forintos) térítéssel járul hozzá, hogy a megrongálódott ruhadarabokat és cipőket a vásárlók inkább megjavíttassák, mintsem kidobják. A „javítási bónuszt” egy 154 millió eurós (58 milliárd forintos) alapból fedezik majd, ezzel munkalehetőségeket is teremtve.

Világszerte százmilliárd textilterméket – ruhát, cipőt és háztartási textilárut – adnak el évente. Franciaországban évente minden személyre mintegy 10,5 kg textiltermék jut ebből.

A ruhafrissítő kezdeményezéssel nemcsak arra akarják ösztönözni a lakosságot, hogy javíttassa meg és használja tovább régebbi ruházatát, hanem arra is, hogy ne vásároljon folyton új termékeket és adományozza el a megunt darabokat.

A fast fashion cégek is divatjamúlttá váltak, amióta megjelentek a piacon az úgynevezett „ultra fast fashion” szereplők, amelyek naponta dobnak új termékeket a piacra, és a felhasználók keresési adatai alapján kreálnak új darabokat

– hangzik el a Telex podcastjában. Ezenkívül a következőkről is szó esik az adásban:

  • Greenwashingnak számíthat-e az adományozás?
  • Tényleg rosszabb minőséget képvisel a fast fashion?
  • Milyen technikákkal tarthatjuk tovább életben a ruháinkat?
  • Mit jelent a „segítő vásárlás”?
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!