Fizessenek többet a leggazdagabbak, ezt kéri egy civil kezdeményezés az Európai Bizottságtól

2023. július 12. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

Megadóztatná a leggazdagabbakat egy európai állampolgári kezdeményezés: a Tax the rich alapállítása, hogy ma a világ népességének leggazdagabb 1 százaléka birtokolja a világ vagyonának csaknem felét, és ez az 1 százaléknyi leggazdagabb ember több szén-dioxid-kibocsátást is okoz, mint a világnépesség legszegényebbjeinek összessége.

A kezdeményezés felvetői szerint a leggazdagabbakat érintő európai vagyonadó az Európai Unió számára új, saját forrást jelentene, a bevételek lehetővé tennék a környezetvédelmi, társadalmi és fejlesztési együttműködés európai politikáinak erősítését és állandósítását. Ez a hozzájárulás az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és az egyenlőtlenségek elleni küzdelemre irányulna, és lehetővé tenné az európai polgárok igazságosabb részvételét a célkitűzésekben. A pénzt a tagállamok feladata lenne beszedni.

Az ötletgazdák szerint számos tanulmány, köztük a World Inequality Lab által nemrégiben végzett tanulmány kimutatta, hogy egy ilyen adó felgyorsítaná a klímaváltozás és az egyenlőtlenség elleni küzdelmet. A jelentős vagyonra kivetett európai adó létrehozása válasz lenne a civil társadalom, a tudósok és a választott képviselők számos felhívására, írják a kezdeményezés szövegében, amiben arra kérik az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki egy javaslatot a nagy vagyonra kivetett európai adóról, és arra is, hogy terjesszen elő intézkedési javaslatokat a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF), valamint a zöld megállapodáshoz és a kohéziós politikához kapcsolódó alapok megerősítése érdekében.

Az Európai Bizottság a kezdeményezést nyilvántartásba vette, írja az MTI, ami annyit jelent, hogy az megfelel a formai követelményeknek. A javaslat tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

A nyilvántartásba vételtől számítva a szervezőknek hat hónap áll rendelkezésükre, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Ha sikerül egy év alatt legalább hét különböző tagállamból egymillió támogató nyilatkozatot összegyűjteniük, az Európai Bizottságnak reagálnia kell. A brüsszeli testület dönt arról, hogy a kezdeményezésre válaszul hoz-e intézkedéseket vagy sem, és a döntését meg kell indokolnia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!