Két évvel csökkentették a Theranos-alapító Elizabeth Holmes börtönbüntetését

2023. július 11. – 08:35

Másolás

Vágólapra másolva

Indoklás nélkül két évvel lerövidítették Elizabeth Holmes börtönbüntetését – írja a Guardian. A Theranos alapítóját tavaly novemberben ítélték 11 év szabadságvesztésre, május végén vonult be a börtönbe.

Az amerikai Büntetés-végrehajtási Hivatal honlapján Holmes profilján viszont már az szerepel, hogy a szabadulás időpontja 2032. december 12. – ez nagyjából két évvel korábbi időpont az eredetileg kiszabottnál. A szövetségi ügynökség megerősítette, hogy frissítették a büntetés időtartamát, de „a rabok magánéletére, biztonságára és biztonsági okokra” hivatkozva nem adott bővebb tájékoztatást a frissítés okairól.

Holmest 2021 szeptemberében vádolta meg tizenkét rendbeli csalással a kaliforniai ügyészség, végül pedig egy hónapokig tartó eljárás után tavaly januárban négy vádpontban találták bűnösnek: a befektetők megtévesztésére irányuló összeesküvésben és háromrendbeli csalásban. Ezt követően aztán majdnem egy évig tartott, mire végre eljutott a bíróságra az ügy. Végül tavaly november végén több mint tizenegy év börtönre ítélték, de májusig óvadék ellenében szabadlábon maradhatott. Bár az újabb fellebbezését még nem bírálták el, májusban be kellett vonulnia a börtönbe.

A szövetségi törvények értelmében Holmesnak a büntetése legalább 85 százalékát akkor is le kell tölteni, ha jó magaviseletű. Azt nem tudni, hogy a mostani módosításnak köze lehet-e ehhez.

Az amerikai Theranos 2003-ban robbant be a köztudatba azzal, hogy megígérték, terveznek egy gépet, ami egyetlen csepp vérből komplex orvosi diagnózisokat állít fel az adott személy betegségeiről és állapotáról. A jól hangzó ígéretnek rengetegen bedőltek, a cég rengeteg pénzt gyűjtött össze, a csúcson közel 10 milliárd dollárra értékelték. 2015-ben azonban a Wall Street Journal kiderítette, hogy a Theranos által ígért technológia valójában sosem működött, a cég működési elve maga a csalás volt.

Nem csak Holmes büntetését csökkentették, a Büntetés-végrehajtási Hivatal honlapja szerint korábbi élet- és üzlettársa, a 13 évre ítélt Ramesh „Sunny” Balwani büntetéséből is lefaragtak két évet. Így ő 2034. április 1-jén szabadulhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!