Akár 20 év börtönt is kaphat a csalással vádolt Elizabeth Holmes, akit a következő Steve Jobsnak kiáltottak ki

2021. szeptember 9. – 10:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenkét rendbeli csalással vádolja a kaliforniai ügyészség Elizabeth Holmest, a Theranos nevű egészségügyi techcég alapítóját, írja a BBC. Az egykoron 9 milliárd dollárra becsült vállalkozás azzal az ígérettel állt elő évekkel korábban, hogy az általuk kifejlesztett doboznyi eszköz csupán az ujjbegyből vett pár csepp vérből képes lesz megállapítani, milyen betegségei vannak az embernek.

A vád szerint Holmes ezzel megtévesztette a befektetőket és a pácienseket; ha bűnösnek találja a bíróság, akár 20 év börtönbüntetésre is ítélhetik. Ramesh Balwaninak, a Theranos korábbi cégvezetőjének és Holmes élettársának hasonló vádakkal kell szembenéznie, az ő ügyét jövőre tárgyalják majd.

Ügyvédei szerint a következő Steve Jobsnak kikiáltott Elizabeth Holmes csupán egy naiv üzletasszony, akinek tönkrement a vállalkozása. „A kudarc nem bűncselekmény, ha keményen próbálkozol, és mégsem jön össze, az nem bűncselekmény”, nyilatkozta a védelem vezetője, Lance Wade. Az ügyvéd szerint Holmes csak alábecsülte a nehézségeket, amelyekkel cégének szembe kellett néznie, őt magát sosem a pénz motiválta. Néhány hónapja Holmes azt állította a bíróságnak, hogy Balwani érzelmileg és pszichésen is bántalmazta, a férfi tagadta ezt.

A Theranost 2003-ban, mindössze 19 évesen alapította Holmes. 2015 környékén már látszódott, hogy amit a Theranos ígér, az megvalósíthatatlan, a vérvizsgálatokat hagyományos módon, a piacon már kapható laboreszközök segítségével végezték. A vád szerint Holmes és Balwani annak érdekében, hogy pénzhez jussanak, hazudtak a tesztekről a befektetőknek, és jobb színben tüntették fel a cég eredményeit. Azt állították, hogy a tesztelési technológiájukat megvásárolta a Pfizer, és az amerikai hadsereg is használja.

A Walgreens nevű amerikai gyógyszertár-hálózatot is hazugsággal vették rá az együttműködésre, miközben a vád szerint tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy az Edisonra keresztelt eszközük nem felel meg a minőségi előírásoknak. Holmesék meséjének olyan befolyásos üzletemberek és politikusok is bedőltek, mint Henry Kissinger egykori külügyminiszter vagy Rupert Murdoch amerikai milliárdos, a megtévesztett befektetők körülbelül 700 millió dollárt invesztáltak a cégbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!