Bűnösnek mondták ki a Theranos vezetőjét, aki azt ígérte: egyszerű vérvizsgálattal kimutathatók lesznek a betegségek

2022. január 4. – 07:04

Bűnösnek mondták ki a Theranos vezetőjét, aki azt ígérte: egyszerű vérvizsgálattal kimutathatók lesznek a betegségek
Elizabeth Holmes (középen) a barátjával és édesanyjával a bíróságon – Fotó: Nick Otto/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnösnek mondták ki az Egyesült Államokban Elizabeth Holmest, a Theranos alapítóját a befektetők megtévesztése miatt, írja a BBC. A cég azt ígérte, hogy néhány csepp vér vizsgálatával kimutathatóvá válnak a betegségek.

A hónapokig tartó eljárás végén egy kaliforniai bíróságon az esküdtek négy vádpontban találták bűnösnek Holmest: a befektetők megtévesztésére irányuló összeesküvésben és háromrendbeli csalásban. Összesen 11 vádpont miatt indult eljárás, ezek közül négy, a nyilvánosság megtévesztésével kapcsolatos vádpontban nem találták bűnösnek a cég alapítóját. A bíróság más vádpontokban még nem tudott konszenzusra jutni.

A Holmes elleni vádak akár 20 év börtönbüntetéssel is járhatnak. A cégvezetőt nem vették őrizetbe, és az ítélethirdetés időpontját még nem közölték.

A Theranost 2003-ban, mindössze 19 évesen alapította Holmes. A cég később a Szilícium-völgy kedvence lett, a csúcson 9 milliárd dollárra (kb. 2900 milliárd forintra) becsülték az értékét. A Theranos azt ígérte, hogy forradalmasítani fogja az egészségügyet, Elizabeth Holmest a következő Steve Jobsnak kiáltottak ki. 2015-re azonban kiderült, hogy a vérvizsgálati technológia nem működik.

A vád szerint Holmes és Balwani annak érdekében, hogy pénzhez jussanak, hazudtak a tesztekről a befektetőknek, és jobb színben tüntették fel a cég eredményeit. Azt állították, hogy a tesztelési technológiájukat megvásárolta a Pfizer, és az amerikai hadsereg is használja.

A Walgreens nevű amerikai gyógyszertárhálózatot is hazugsággal vették rá az együttműködésre, miközben a vád szerint tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy az Edisonra keresztelt eszközük nem felel meg a minőségi előírásoknak. Holmesék meséjének olyan befolyásos üzletemberek és politikusok is bedőltek, mint Henry Kissinger egykori külügyminiszter vagy Rupert Murdoch amerikai milliárdos, a megtévesztett befektetők körülbelül 700 millió dollárt invesztáltak a cégbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!