A Rheinmetall három hónapon belül páncélozott járműveket gyártó üzemet nyit Ukrajnában

2023. július 10. – 17:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Rheinmetall a következő 12 héten belül páncélozott járműveket gyártó üzemet nyit Ukrajnában, írja a CNN.

Németország legnagyobb fegyvergyártó vállalata ukránok kiképzését is vállalja, az Ukrajna nyugati részén található gyárban gyártott harckocsik és más páncélozott járművek karbantartására – mondta Armin Papperger vezérigazgató.

A vállalat év elején azt közölte, évente mintegy 400 páncélozott jármű gyártására lesz majd képes az ukrajnai üzem. Papperger azt mondta, a gyár leendő dolgozói a TPz Fuchs 2 páncélozott személyszállító harcjárművet fogják gyártani és javítani, német licenc alapján.

A Rheinmetall a gyárat az Ukroboronprom ukrán állami védelmi konszernnel partnerségben fogja üzemeltetni, amely egyben a létesítmény tulajdonosa is lesz.

Dmitrij Medvegyev, Vlagyimir Putyin közeli szövetségese korábban azt mondta, Oroszország csapást fog mérni minden olyan létesítményre, amelyet a Rheinmetall Ukrajnában épít fel. Papperger szerint a gyárat meg lehetne védeni egy orosz támadástól. „Jelenleg is sok olyan gyár van Ukrajnában, ami katonai termékeket gyárt. Ez csak egy újabb lenne, és meg fogjuk tudni védeni” – mondta.

Az ukrán ellentámadás lassan halad, és ennek egyik oka, hogy Ukrajnának jóval kevesebb tüzérségi lőszere van, mint Oroszországnak. Papperger szerint egyelőre a lőszerek beszerzése nagyobb prioritást élvez, mint a harckocsibeszerzés.

A Rheinmetall jövőre 100 ezerről 600 ezer darabra emelné a tüzérségi lövedékek éves termelését, és ennek a többlettermelésnek a nagy részét Ukrajnába szállítanák – mondta. Elméletileg – tette hozzá – a Rheinmetall a szükséges tüzérségi lőszerek 60 százalékát tudná biztosítani Ukrajna számára.

Az Orbán-kormányok néhány évvel ezelőtt jókora haderőfejlesztésbe kezdtek, de emellett a hazai hadiipar fejlesztését is elindították. Hat új hadiüzem is létrejön az országban, pontosabban kettő már működik, négy pedig kivitelezési vagy tervezési fázisban van. Egy német óriáscéget, a Rheinmetallt választott partnerül a kormány a legjelentősebb beruházásokhoz, és kiemelt cél, hogy a felépülő gyárak a hazai igények kielégítése mellett exportra is termeljenek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!