A NATO-szövetségesek regionális védelmi tervekben állapodtak meg egy esetleges orosz támadással szemben

2023. július 10. – 19:38

Másolás

Vágólapra másolva

A NATO-szövetségesek hétfőn megállapodásra jutottak azokról a regionális katonai tervekről, amelyek részletezik, hogy a szövetség hogyan reagálna egy orosz támadásra – közölte három diplomata a Reuters hírügynökséggel.

Az északatlanti katonai szövetség évtizedek óta nem látta szükségét nagyszabású védelmi terveknek, mivel kisebb háborúkat vívott Afganisztánban és Irakban, és biztos volt abban, hogy a posztszovjet Oroszország már nem jelent egzisztenciális fenyegetést.

Most azonban, hogy 1945 óta Európa legvéresebb háborúja dúl a határai mellett Ukrajnában, a NATO arra figyelmeztet, hogy minden tervnek készen kell állnia, még jóval azelőtt, hogy esetleg egy olyan ellenféllel, mint Moszkva, konfliktus törne ki.

A NATO vezetői július 11-12-én a litvániai Vilniusban gyűlnek össze, hogy Svédország tagságáról és a szövetség Ukrajnával való jövőbeli kapcsolatáról tárgyaljanak.

A regionális tervek ismertetésével a NATO útmutatást is ad a nemzeteknek arra vonatkozóan, hogyan korszerűsítsék erőiket és logisztikájukat.

A vezetők várhatóan Vilniusban megemelik a szövetség katonai kiadási célját, és a jelenlegi, a nemzeti GDP 2 százalékát kitevő célt minimális követelménnyé teszik.

A NATO tisztviselői úgy becsülik, hogy a tervek teljes körű kidolgozása néhány évet vesz igénybe, bár hangsúlyozzák, a szövetség szükség esetén azonnal harcba tud vonulni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!