Ukrajnában hazaárulással vádolnak egy volt biztonsági tisztviselőt

2023. július 3. – 16:53

Másolás

Vágólapra másolva

Hazaárulással vádolják az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egyik volt vezető tisztviselőjét, Oleh Kulinicsot, aki korábban az SZBU krími igazgatóságát vezette. Kulinicsot tavaly júliusban tartóztatták le azzal a váddal, hogy Moszkva utasítására oroszbarát ügynököket toborzott.

Az ukrán nyomozók szerint Kulinics az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) dolgozott. Akár 15 év börtönbüntetés is várhat rá, ha bűnösnek találják. Vaszil Maljuk, az SZBU vezetője szerint a vád „egyértelmű jelzés mindazok számára, akik az ellenségnek dolgoznak”.

Tavaly Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy Kulinics letartóztatása az „öntisztulási folyamat” része. Zelenszkij ezzel egy időben az SZBU akkori vezetőjét, Ivan Bakanovot, valamint Irina Venediktova legfőbb ügyészt is elbocsátotta az oroszokkal való állítólagos együttműködésre hivatkozva.

A hatóságok Andrij Naumov, az SZBU belbiztonsági osztályának volt vezetője ellen is nyomoznak, aki tavaly egy készpénzzel és drágakövekkel megtömött autóval érkezett Szerbiába – közölte az ukrán rendőrség.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!