Eldőlt, hogy Zelenszkij leváltja a biztonsági szolgálat vezetőjét

2022. július 18. – 22:47

Másolás

Vágólapra másolva

Korábbi hírek szerint csak felfüggesztette pozíciójából a címben említett két személyt Volodimir Zelenszkij, de a legfrissebb információk az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjének menesztésről szólnak. Az MTI azt írja, az ukrán elnök hétfőn beterjesztette a parlament elé az arról szóló javaslatot, hogy Ivan Bakanovot távolítsák el az SZBU éléről, és az elnöki honlapra feltöltött rendeletekben már meg is jelent a helyére átmenetileg kinevezett tisztségviselő neve.

A Politico szerint Zelenszkij június vége óta fontolgatta az SZBU főnökének felmentését egy sor sikertelen művelet és Herszon megye elvesztése miatt. Az elnök akkor azzal reagált erre az értesülésre, hogy az SZBU vagy bármely más rendvédelmi szerv vezetésének leváltása ezek tevékenységének felülvizsgálatától függ. „Konkrétabb eredményeket vártunk a két részleg vezetőjétől a kollaboránsok kérdésében”, mivel még a háború hatodik hónapjában is találnak ilyen személyeket mindkét helyen – mondta a felfüggesztés után Andrij Szmirnov, az elnöki iroda helyettes vezetője. Szmirnov azt állította, a vizsgálatok végeztével fog Zelenszkij dönteni arról, beterjeszti-e a parlament elé a két tisztviselő menesztésére vonatkozó indítványt. A felfüggesztett ukrán főügyésszel Bucsában a Telex munkatársai személyesen is beszéltek.

Az elnöki hivatal oldalán hétfőn megjelent Ivan Bakanov leváltásáról és az új kinevezettről szóló rendelet. Az SZBU irányítását eszerint ideiglenesen az eddigi helyettes vezető, Vaszil Maljuk veszi át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!