Egy orosz képviselő szerint 700 ezer gyermeket szállítottak Ukrajnából Oroszországba

2023. július 3. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

700 ezer gyereket vittek el Ukrajna megszállt területeiről Oroszország más részeibe, írja a Guardian egy orosz parlamenti képviselő Telegram-posztja alapján.

Grigorij Karaszin, aki korábban nagy-britanniai nagykövetként és külügyminiszter-helyettesként is szolgált, arról írt, hogy „az elmúlt években 700 ezer gyermek talált menedéket nálunk, akik az ukrajnai konfliktusövezetek bombázásai és rakétázásai elől menekültek”.

Míg az oroszok szerint a gyermekek Oroszországba szállítása a fiatalok érdekeit szolgálja, addig Ukrajna szerint illegálisan, néhol erőszakkal távolították el a gyerekeket otthonaikból. Arról viszont csak becslések vannak, hány kiskorú lehet érintettje a deportálásoknak: míg az Egyesült Államok 2022 júliusában 260 ezerre becsülte az Ukrajnából „erőszakkal kitoloncolt” gyermekek számát, addig a megszállt területek integrációjával foglalkozó kijevi minisztérium 19 492 illegálisan kitoloncolt kiskorút tart nyilván.

A Nemzetközi Büntetőbíróság idén márciusban adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova, Oroszország gyermekjogi biztosa ellen. Az ICC vádja szerint az orosz megszállás alatt álló területekről több száz gyereket deportáltak illegálisan árvaházakból és gyermekotthonokból az orosz elnök és gyermekjogi biztos tudtával és közreműködésével.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!