Hadseregnyi lőfegyvert adott le a lakosság Szerbiában a fegyveramnesztia hatására

2023. július 1. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 108 ezer fegyvert adtak le Szerbiában a kormány fegyverleadási amnesztiája keretében, közölte a szerb belügyminisztérium alapján az MTI szombaton.

A tájékoztatás szerint május 8. és június 30. között 82 398 lőfegyvert, 26 485 robbanóeszközt, valamint több mint 4,2 millió darab lőszert adtak le a szerbiai állampolgárok. Ezek között voltak engedéllyel és engedély nélkül tartott fegyverek is, a kormány amnesztiájának keretében azonban minden lőfegyvert és lőszert a büntetés következménye nélkül lehetett leadni.

A fegyverleadási amnesztiát annak hatására hirdette meg a szerb kormány, hogy május elején két ámokfutás is történt Szerbiában. Az iskolai, valamint utcai merényleteknek 18 halálos áldozata és 19 sebesültje volt. Május 3-án egy 13 éves fiú az iskolájában lelőtte kilenc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további öt diákot megsebesített. A fiú pszichiátriai megfigyelés alá került.

Helyszíni riportunkat az eseményről itt olvashatja. Az iskolai lövöldözés után két nappal egy fiatal férfi egy autóból nyitott tüzet járókelőkre két faluban. Helyszíni riportunkat itt olvashatja. A két tömegmészárlásról ebben a cikkben írtunk részletesen.

A tömeggyilkosságok után a szerb kormány több intézkedést is bejelentett, például a büntethetőség alsó korhatárának 14-ről 12 évre történő csökkentését, valamint a fegyvertartási és -viselési szabályozás szigorítását.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!