ENSZ: 800 civilt vettek őrizetbe az oroszok a háború eleje óta, sokukat megkínozták, közel tizedüket kivégezték

2023. június 27. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország a háború tavaly februári kezdete óta több mint 800 civilt vett őrizetbe, és közülük 77-et kivégzett – közölte az ENSZ ukrajnai megfigyelő missziója kedden.

A friss jelentés 36 oldalban foglalja össze a civil foglyok témáját, a készítők 70 fogolytáborba látogattak el és több mint 1000 interjút készítettek. A konklúzió szerint Ukrajna is megsértette a nemzetközi jogot azzal, hogy önkényesen tart fogva civileket, de jóval kisebb mértékben, mint Oroszország. Az ENSZ 75 olyan esetet dokumentált, amikor az ukrán erők civileket tartottak fogva. A jelentés szerint Ukrajna egy eset kivételével teljes körű hozzáférést biztosított az ENSZ-nek, míg Oroszország többszöri kérés ellenére sem járt el hasonlóan.

Dimer lakóinak felvonulása azért, hogy az oroszok engedjék szabadon a falu április 2022-i megszállása során foglyul ejtett civileket – Fotó: Celestino Arce / NurPhoto via AFP
Dimer lakóinak felvonulása azért, hogy az oroszok engedjék szabadon a falu április 2022-i megszállása során foglyul ejtett civileket – Fotó: Celestino Arce / NurPhoto via AFP

„Több mint 900 esetben dokumentáltuk civilek, köztük gyermekek és idősek önkényes fogva tartását. Az esetek túlnyomó többségét az Orosz Föderáció követte el” – mondta Matilda Bogner, az ENSZ ukrajnai jogi megfigyelő-missziójának vezetője.

Az Oroszország által fogva tartott 864 civil közül az ENSZ emberi jogi hivatala 178 esetet tudott részletesen dokumentálni. Ezek több mint 90 százalékában meg is kínozták a foglyokat – áll a jelentésben. A módszerek között felsorolják a vízzel illetve áramütéssel való kínzást valamint a „forró doboznak” nevezett technikát is, amikor a fogvatartottakat magas hőmérsékletű cellában, magánzárkában tartják.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!