Háztetőkön imádkozva várják az árvíz utáni segítséget az oroszok által megszállt területeken

2023. június 7. – 17:39

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs sok jele annak, hogy az oroszok mentőakciót indítottak volna a megszállásuk alatt álló területeken Herszon megyében, írja a Guardian. Bár a Nova Kahovka-gát robbanása után az áradásveszélynek kitett 80 település többsége orosz kézen van, az orosz hatóságok már kedden is arról beszéltek, hogy nincs szükség nagyszabású mentőakcióra.

A területen készült videók alapján viszont a helyiek kétségbeesetten várják a segítséget mindenkitől. Az ukrán kézen lévő Herszonnal szemben fekvő Oleskij városa felett drónnal kameráztak, a szinte teljesen víz alá került város lakói közül többen pedig a háztetőkről integetve, néhol imádkozva vártak segítséget.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nemzetközi szervezetek beavatkozását kérte, szerinte ugyanis látványos, ahogyan az orosz hatóságok semmilyen segítséget nem adtak a helyieknek.

A Guardian arról ír, hogy a Kremlből kinevezett helyi tisztviselők sms-ben üzentek az oroszok által megszállt területek lakóinak, miszerint készítsenek elő három napra elegendő élelmet, ruhát, vizet, valamint az irataikat. Azonban az Ukrajinszka Pravdának egy nova kahovkai úgy nyilatkozott, hogy a gát szomszédságában fekvő várost szinte teljesen hátrahagyták az oroszok. Csak néhány gyalogsági katona maradt hátra, akik „nem tudják, mitévők legyenek”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!