Nem jelent meg a bíróságon Harry herceg az egyik általa indított sajtóper tárgyalásán

2023. június 5. – 16:57

Nem jelent meg a bíróságon Harry herceg az egyik általa indított sajtóper tárgyalásán
Harry herceg 2023. március 28-án, egy másik sajtóper tárgyalásán – Fotó: Hannah McKay / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Nem jelent meg a bíróságon Harry herceg annak a pernek a tárgyalására, amit a Daily Mirror című brit bulvárlap kiadója ellen indított, írja az AP.

Harry korábban több kiadó, így a Rupert Murdoch-féle News UK (a Times napilap és a Sun bulvárlap kiadója) és az Associated Newspapers (a Daily Mail és a brit Metro kiadója) ellen is, szerintük ugyanis a kiadók bűncselekmények sorozatát követték el magánéletük súlyos megsértésére.

A Mirror Group ellen is azért indított pert a királyi család tagja, mert szerintük meghackelték a telefonját, és jogellenesen gyűjtöttek információkat róla és családjáról, például többször is felbérelhettek magánnyomozókat. A Mirror eddig csak egy esetben ismerte el, hogy magánnyomozót vett igénybe egy sztorihoz, de állításuk szerint a perben érintett 33 esetnél nyilvánosan hozzáférhető forrásokat használtak fel.

A londoni Legfelsőbb Bíróság épülete, ahol hiába várták a riporterek Harryt 2023. június 5-én – Fotó: Peter Nicholls / Reuters
A londoni Legfelsőbb Bíróság épülete, ahol hiába várták a riporterek Harryt 2023. június 5-én – Fotó: Peter Nicholls / Reuters

Ezt viszont Harry tagadja, szerinte ugyanis a róla megjelent történetek forrásai legtöbbször a lehallgatott telefonbeszélgetései voltak. Nem lenne ez példátlan a brit bulvársajtó történetében: 2011-ben derült ki, hogy a Murdoch-féle kiadóhoz tartozó News of the World munkatársai lehallgatták celebek, politikusok és aktuálisan felkapott emberek telefonjait – legyen szó a 2005-ös londoni bombázás áldozatairól, a királyi családról vagy egy meggyilkolt 13 éves lányéról.

Az ügy miatt a News of the Worldöt bezárták, de kiderült, hogy Murdochék mellett a Mirror Group lapjai is érintettek voltak a botrányban. Annak idején a lapcsoport több mint 100 millió angol font értékben fizetett ki kártérítéseket peren kívül, és bocsánatot kért a lehallgatott áldozatoktól.

Harry herceg viszont ismét aktuálissá tette az ügyet, miután erről is részletesen írt a tavaly megjelent könyvében. A Tartalék című önéletrajzi regényben a herceg arról írt, hogy a brit bulvársajtó lett élete első számú és legnagyobb ellensége – nem kis mértékben amiatt, mert anyja, Diana hercegné is abba halt bele, hogy egy paparazzo üldözte.

A 38 éves Harry lett volna a királyi család első tagja, aki közel száz év után ismét bíróságon tesz tanúvallomást. Azonban ez egyelőre hétfőn nem történt meg – mindenesetre a tárgyalás kedden folytatódik a londoni Legfelsőbb Bíróságon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!