Kaphatok egy kengurut? – Navalnij bizarr kérésekkel szórakoztatja magát és a börtönigazgatóságot

2023. június 3. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

A börtönbüntetését töltő orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij hónapig bizarr kérvényeket fogalmazott meg a magánzárkából önmaga és a börtönhatóság szórakoztatására.

A Reuters beszámolója szerint Navalnij a Moszkvától 250 kilométerre keletre lévő melehovói, szigorúan védett IK-6 büntetés-végrehajtási intézetből, a magánzárkából küldte a kéréseket. Itt tölti ugyanis a 11 éves börtönbüntetésének nagy részét. A hatóság az összes kérését visszautasította, a börtön nem reagált a napvilágra került dokumentumokra.

Az, hogy pontosan mettől meddig küldözgette a kérvényeket, nem derül ki, de még május elején is kapott elutasító választ a börtönigazgatóságtól.

És hogy miket kért Navalnij? Például egy üveg holdfényt, egy balajkát, két csomag olcsó dohányt, egy kimonót, egy fekete övet. És egy élő kengurut.

Egyes kérései a bizarrságukon túl a börtönkörülményekre is rávilágítanak. Egy levélben például egy megafont kért a szemközti cellában ülő elmebeteg elítéltnek, hogy „hangosabban ordibálhasson”. Egy alkalommal pedig azt kérte a börtönigazgatósággal, hogy adományozzanak 10 danos fekete övet annak a rabnak, aki – Navalnij levelének tanúsága szerint – puszta kézzel végzett egy másik elítélttel. „A keleti harcművészeti képesítések odaítélésének kérdésével nem foglalkozik a közigazgatás” – válaszolta a kérésre a börtön április 28-án.

Arra vonatkozó érdeklődését, hogy szüksége van-e engedélyre bogarak tartásához a cellájában, május 3-án szintén elutasították, arra hivatkozva, hogy a börtönben nem megengedett az állatok tartása (ezzel az indokkal nem engedték meg neki a kenguru-tartást sem).

Navalnij nem csak a saját, de a börtönőrök kényelmére is gondolt, az egyik őr számára például egy masszázsfotelt is igényelt, hogy „csökkentse a stresszt”, de az igazgatóság ezt is visszautasította. Ahogy az őrkutyák neveit sem árulták el az efelől érdeklődő Navalnijnak, mondván, ez olyan információ, amit nem adhatnak ki: a kutyák nevének ismerete ugyanis lehetővé tenné, hogy összebarátkozzon az állatokkal, és megpróbáljon megszökni.

Navalnijnak úgy jut ereje a viccelődésre, hogy az egészsége közben folyamatosan romlik. Az ellenzéki vezető egyik közeli szövetségese szerint a férfi rendszeresen gyomorfájdalmakra panaszkodik, az egészségi állapota pedig kritikus. Navalnij ügyvédei már korábban felvetették, hogy a sikertelen mérgezési kísérlet után most a börtönben próbálhatják meg lassan, apró dózisokkal megmérgezni a politikust.

Navalnijt még 2015-ben három és fél év felfüggesztett börtönre ítélték az úgynevezett Yves Rocher-ügyben, amiről itt írtunk bővebben. 2020 augusztusában azonban novicsokkal mérgezték meg, ami után Németországban lábadozott. Azután került börtönbe, hogy berlini gyógyulása után visszatért Oroszországba. Eredetileg két és fél évet kapott, de aztán csalás és bíróság megsértése miatt további kilenc évet. Vlagyimir Putyin korábban azt is mondta, hogy nem lehet garantálni, hogy Navalnij élve kikerül a börtönből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!