Rossz állapotban lehet Navalnij, szövetségese szerint folyamatosan mérgezhetik

2023. április 14. – 20:38

Másolás

Vágólapra másolva

Ruszlan Saveggyinov, Alekszej Navalnij közeli szövetségese azt mondta, hogy a múlt héten mentőt hívtak a Moszkvától mintegy 250 kilométerre keletre lévő melehovói, szigorúan védett IK-6 büntetés-végrehajtási intézetbe, ahol Navalnijt magánzárkában tartják. Saveggyinov szerint erős a gyanú, hogy folyamatosan mérgezik a politikust, aki gyomorfájdalmakra panaszkodott, írja a Guardian.

„A helyzete kritikus, mindannyian nagyon aggódunk” – mondta Saveggyinov a brit lapnak egy telefonos interjúban.

„Úgy gondoljuk, hogy a helyzet nagyon rossz lehetett, ha mentőt hívtak” – mondta, hozzátéve, hogy a börtön megtagadta Navalnij kórházba szállítását. Saveggyinov szerint a mentő megérkezése óta nincs hír Navalnij egészségi állapotáról, mert „a börtönhatóságok mindent megtesznek az elkülönítése érdekében”.

Navalnijnak hétfőn kellett magánzárkába vonulnia, összesen 15 napot fog itt tölteni. Az ügyvédei szerint rossz az állapota, hasfájásra panaszkodik, folyamatosan mérgezhetik.

„Augusztus óta Navalnij ideje nagy részét börtöncellában töltötte” – mondta Saveggyinov. „Itt nem lehet rendesen aludni, nem lehet eljutni belőle a börtön élelmiszerboltjába, és a rossz világítás miatt nehéz leveleket írni és olvasni” – tette hozzá.

Navalnijt még 2015-ben három és fél év felfüggesztett börtönre ítélték az úgynevezett Yves Rocher-ügyben, amiről itt írtunk bővebben, hetente kétszer jelentkeznie kellett a rendőrségen. 2020 augusztusában azonban novicsokkal mérgezték meg, ami után Németországban lábadozott. Az ügyészség szerint ekkor, de néhányszor előtte sem jelent meg a megadott időben a rendőrségen, ezért úgy döntöttek, letöltendőre kell változtatni a felfüggesztett börtönt. Azután került börtönbe, hogy berlini gyógyulása után visszatért Oroszországba. Eredetileg két és fél évet kapott, de aztán csalás és bíróság megsértése miatt további kilenc évet. Vlagyimir Putyin korábban azt is mondta, hogy nem lehet garantálni, hogy Navalnij élve kikerül a börtönből.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!