Erdoğan letette az államfői esküt, a beiktatásán Orbán Viktor is részt vett

2023. június 3. – 15:18

Erdoğan letette az államfői esküt, a beiktatásán Orbán Viktor is részt vett
Fotó: Umit Bektas / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Recep Tayyip Erdoğan, újraválasztott török elnök szombaton letette az államfői esküt a török parlamentben, és ezzel megkezdődött harmadik elnöki ciklusa, írja az MTI.

Az elnök beiktatásán Orbán Viktor kormányfő is részt vett Ankarában. A miniszterelnök a Facebook-oldalára tett ki egy képet kora délután, amihez azt írta: „Viharos leszállás Ankarában. Irány Erdogan elnök úr beiktatása!” Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke korábban azt mondta, hogy a beiktatás után Erdoğan ünnepi vacsorán látja vendégül a világ minden tájáról érkező állami vezetőket.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában Erdoğan győzelméről bevallotta, hogy neki „óriási megkönnyebbülés” volt.

Nem csak szurkoltam, kifejezetten imádkoztam elnök úr győzelméért, erősen és sokat. Tragédia lett volna, ha nem ő nyer

– mondta. Orbán azt is mondta, hogy ha nem Erdoğan nyer, akkor szerinte Soros György embere (a hat párt által támogatott ellenzéki Kemal Kılıçdaroğlu) nyert volna Törökországban, ő meg megnyitotta volna a török határokat a menekültek előtt. „Mint egy falat kenyér, úgy kellett nekünk Erdoğan győzelme”, summázta. A teljes interjúról készült összefoglalónkat itt olvashatja el újra.

Recep Tayyip Erdoğant múlt hét vasárnap a szavazatok 52 százalékával 48 ellenében újabb öt évre választották meg Törökország elnökének. A különböző felállásokban 2003 óta hatalmon lévő Erdoğan az elmúlt évek gazdasági válsága és a februári földrengés ellenére szerzett elnöki mandátumot, a mögötte álló pártszövetség pedig parlamenti többséget.

Arról, hogy mit jelent Törökországnak még öt év Erdoğan alatt, ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!