Orbán: Az ukránok nem érnek el jobb eredményt a csatamezőn, mint a háborút megelőzően tárgyalásokkal elérhettek volna

2023. június 2. – 07:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz–ukrán háború igazi vesztesei azok, akiknek a családtagjai halnak meg, mert a frontvonal „nem kímél se Istent, se embert”, mondta szokásos pénteki nyilatkozatában Orbán Viktor a Kossuth rádióban.

A miniszterelnök szóba hozta, hogy az ukránok ellentámadásra készülnek, ami „az ukránok dolga, magam sem szeretnék hadászati babérokra törni. De még a magamfajta másfél éves katonai viseltséggel rendelkező ember is pontosan tudja – hadászati akadémiai tudás nélkül is, mert megtanulta a hadseregben –, hogy ha támadok, akkor háromszor akkora veszteségem lesz, mint annak, aki védekezik. És egy olyan ország, aminek a lakossága a szembenálló félnek a töredéke, ilyen körülmények között nagy hadászati támadásokat indítani, az vérfürdő. Mindent meg kell tennünk, még az ellentámadás megindítása előtt, hogy meggyőzzük a feleket arról, tűzszünetre van szükség, és béketárgyalásokra”, fejtegette Orbán.

Szerinte „az unión belül a nagy többség ellenünk van, a torkunknak ugrottak, nehéz egyedüli miniszterelnökként békepártinak lenni”, de Orbán arra jutott, „ha magyar vagy, ki kell állnod az igazadért. Ha magyar vagy, állni kell a sarat”. És szerinte „az az igazság, hogy a magyarok jól látták, nekik volt igazuk, az elejétől fogva a békére kellett volna törekedni”, mondta Orbán.

A miniszterelnök szerint látszik, hogy „még a legjobb esetben sem lehet jobb eredményt elérni a frontvonalon, a csatamezőn, mint amely eredményt el lehetett volna érni ukrán szempontból már a háborút megelőzően tárgyalásokkal. És a háborút megelőző tárgyalásokkal is el lehetett volna érni valamit. Vagy ha nem lehetett volna jobbat elérni, mint háborúval, akkor mi végre volt a háború?” – tette fel a kérdést.

Felemlegette azt is, hogy Karácsony Gergely egy interjúban arról beszélt, „éppen háborúban állunk azzal az országgal, ami beszállítója volt a metrókocsi-beszerzésnek”, mire a műsorvezető pontosított, Magyarország nem áll háborúban Oroszországgal. Orbán szerint ha valaki, mondjuk az ország leggazdagabb városának főpolgármestere a karosszék kényelméből ilyeneket beszél, akkor annak „elment az esze. A második világháború óta épelméjű ember nem enged meg magának ilyen kijelentést. Kinyílik a bicska az ember zsebében”. Orbán szerint amíg ő van kormányon, Magyarország nem fog háborúban állni Oroszországgal.

Hátradőlhetnénk, de Brüsszel

Az inflációról is beszélt a miniszterelnök. Szerinte az infláció nem magától megy fel és le, hanem „akarat és erő van mögötte. Azt le kell törni”. Szerinte az nagyon komoly vállalás, amit a kormány tett, miszerint megígérték, hogy egy számjegyű lesz az év végére az infláció. Orbán nem tudja, hogy a magyarok tisztában vannak-e azzal, mekkora vállalás is ez, hiszen ha nem törik le, akkor a magyar gazdaság sem tud tovább növekedni.

Ha meglenne Paks II., akkor „hátradőlhetnénk”, alacsonyabb lenne az energia-kiszolgáltatottság, és olcsóbb is lenne az energia. De Orbán szerint „Brüsszelben annyit akadékoskodtak – a magyar baloldal kezdeményezésére, hiszen Paksot itthonról fúrják –, hogy ezzel megcsúsztunk. Pechünk van ebből a szempontból”. De azért Orbán szerint nem panaszkodni kell, hanem cselekedni.

A miniszterelnök szerint Brüsszel azt javasolja a magyar kormánynak, hogy „tegyük tönkre a családokat, hozzuk lehetetlen helyzetbe a nyugdíjasokat”. Mindezt szerinte azzal a szóval lehetne összefoglalni, hogy „megszorítás”, de ez ellen ő tizenhárom éve harcol. Ebben pedig szerinte „messze túlnyúlik” a kormány támogatottsága, hiszen egy baloldali nyugdíjas is egyetért a rezsicsökkentéssel, ő sem akar többet fizetni.

Orbán szerint az államadósság csökkenni fog a 2024-es költségvetéssel, és a költségvetési hiányt is csökkenteni fogják. „Háborús időkben létkérdés, hogy fegyelmezetten kell gazdálkodni”, mondta, de azért hozzátette, hogy „ha nem lenne háború, akkor ez egy sokkal boldogabb költségvetés lenne”.

Orbán szerint Magyarország szerencsés, mert Varga Mihály nagyon jó pénzügyminiszter, „tapasztaltabb, harcedzettebb embert találni egész Európában sem tudnánk, hozzá képest mindenki zöldfülű ezen a pályán. Én biztonságban érzem az országot, amikor a maga higgadt módján a pénzügyminiszter hozza a költségvetést”.

Imádkozott, erősen és sokat

Recep Tayyip Erdoğan újabb török győzelméről is beszélt röviden. Bevallotta, hogy neki Erdoğan győzelme „óriási megkönnyebbülés” volt. „Nem csak szurkoltam, kifejezetten imádkoztam elnök úr győzelméért, erősen és sokat. Tragédia lett volna, ha nem ő nyer”.

De ha nem ő nyer, akkor szerinte Soros György embere (a hat párt által támogatott ellenzéki Kemal Kılıçdaroğlu) nyert volna Törökországban, ő meg megnyitotta volna a török határokat a menekültek előtt, mondta Orbán. „Mint egy falat kenyér, úgy kellett nekünk Erdoğan győzelme”, summázta.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!