Orbán Viktor is ott lesz a török elnök beiktatásán

2023. június 3. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor Ankarába utazik, ahol részt vesz Recep Tayyip Erdoğan török köztársaság elnök hivatali beiktatásán – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Az újraválasztott török államfő beiktatási ceremóniájára délután az elnöki palotában kerül sor, majd Recep Tayyip Erdoğan ünnepi vacsorán látja vendégül a világ minden tájáról érkezett állami vezetőket – közölte Havasi Bertalan.

Hozzátette, hogy a miniszterelnök nagyon fontosnak tartotta, hogy eleget tegyen Erdogan elnök személyes meghívásának, mert az ő választási győzelme Magyarország és Európa biztonsága szempontjából is kulcsfontosságú fejlemény.

Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában Erdoğan győzelméről bevallotta, hogy neki „óriási megkönnyebbülés” volt.

Nem csak szurkoltam, kifejezetten imádkoztam elnök úr győzelméért, erősen és sokat. Tragédia lett volna, ha nem ő nyer

– mondta. Orbán azt is mondta, hogy ha nem Erdoğan nyer, akkor szerinte Soros György embere (a hat párt által támogatott ellenzéki Kemal Kılıçdaroğlu) nyert volna Törökországban, ő meg megnyitotta volna a török határokat a menekültek előtt, mondta Orbán. „Mint egy falat kenyér, úgy kellett nekünk Erdoğan győzelme”, summázta. A teljes interjúról készült összefoglalónkat itt olvashatja el újra.

Recep Tayyip Erdoğant vasárnap a szavazatok 52 százalékával 48 ellenében újabb öt évre választották meg Törökország elnökének. A különböző felállásokban 2003 óta hatalmon lévő Erdoğan az elmúlt évek gazdasági válsága és a februári földrengés ellenére szerzett elnöki mandátumot, a mögötte álló pártszövetség pedig parlamenti többséget.

Arról, hogy mit jelent Törökországnak még öt év Erdoğan alatt, ebben a cikkben foglaltuk össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!