Nem érti Svédország, miért nem ratifikálják a magyarok a NATO-csatlakozásukat

2023. május 26. – 18:18

Másolás

Vágólapra másolva

A júliusi vilniusi NATO-csúcs előtt szeretné Svédország, ha felvennék az észak-atlanti katonai szövetségbe, írja az MTI a Reuters híre alapján. „Nem lesz semmiféle B-terv. A B-terv az A-terv, azaz a teljes értékű NATO-tagság, és a kormánnyal együtt ezért fogunk dolgozni a vilniusi találkozóig” – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Tobias Billström svéd külügyminiszter.

Ezt egyelőre továbbra is Törökország és Magyarország blokkolja – Ankara szerint ugyanis „súlyos biztonsági aggályokat” vet fel az, hogy Svédország nem adott ki nekik többségében kurd származású török állampolgárokat. Korábban háromoldalú, török-finn-svéd egyezmény is született a csatlakozási feltételekről, a török belpolitikát viszont egyelőre jobban leköti a választási kampány az elnökválasztás vasárnapi második fordulója előtt.

Magyarország esetében viszont a svéd kormány nem érti, miért nem ratifikálják a csatlakozáskat. „A magyar kormány a tavalyi madridi csúcstalálkozón támogatta, hogy Svédország feltételek nélkül meghívást kapjon. Szilárd meggyőződésünk, hogy Magyarországnak el kellene kezdenie a ratifikációt” – mondta pénteken Billström.

Azonban a magyar kormány most is feltehetően arra játszik, hogy ha majd Ankara lép, Budapest is lépni fog. Legalábbis ez történt a finn csatlakozás ügyében is, amikor percekkel a török ratifikálás hírére jött a közlemény arról, hogy a magyar parlament is előrehozza a ratifikálást.

Így nem lenne meglepő, hogy bár a kormány részéről próbálnak valamiféle koherens gondolatot szülni a svédek elleni vétóra, ezt abban a pillanatban fogják sutba dobni, amikor Ankara meggondolja magát.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!