Tényleg életveszélyben volt Harry herceg és Meghan Markle a paparazzók miatt?

2023. május 18. – 17:30

Tényleg életveszélyben volt Harry herceg és Meghan Markle a paparazzók miatt?
Harry és Meghan távozik arról a New York-i díjátadó ünnepségről 2023. május 16-án, ami után a pár szóvivője szerint az autós üldözés történt – Fotó: Selcuk Acar /Anadolu Agency / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Harry herceg, a felesége, Meghan Markle és utóbbi anyja, Doria Raghland a lesifotósok miatt autós üldözésbe keveredett kedden New Yorkban, az erről egy nappal később beszámoló szóvivőjük szerint majdnem katasztrófába torkollott a dolog. Az eset azonnal felidézte Harry anyjának, Dianának halálát, aki autóbalesetben vesztette életét 1997-ben, miután a paparazzók üldözni kezdték az autóját a párizsi rakparton. Harry és Meghan végül hajnalban épségben visszajutottak a szállásukra.

Sokan azonban kételkednek abban, mennyire is volt komoly az üldözés: a közösségi média megoszlik, többen még azt is kétségbe vonják, hogy egyáltalán történt volna bármi, hiszen csak kevés kép vagy videó nem jelent meg a hercegi szóvivő szerint két óráig tartó esetről. A szűkszavú rendőrségi közlemények mellett azonban rendőrségi források is nyilatkoztak a különböző lapoknak, ahogy megszólalt az egy ideig Harryéket szállító taxisofőr és egy testőr is. Ezek a nyilatkozatok nem teljesen ugyanúgy értelmezték a történteket, de az is látszik, hogy nem mindegy, kinek mi él a fejében egy autós üldözésről.

Ez nem az első eset lenne, hogy ferdítésen kapnák a párt, Harry és Meghan azonban régóta küzd a bulvársajtóval és a paparazzival, így nehéz igazságot tenni, mi is történt valójában. Meghan ellen ráadásul korábban célzott közösségimédia-hadjárat is indult, amiben botprofilokat is alkalmaztak.

Kegyetlen bulvársajtó, még kegyetlenebb közösségi média

Harry és Meghan netflixes dokumentumfilmjéből, illetve a herceg memoárjából is egyértelműen kiderül, hogy a brit bulvármédia és a paparazzi rendszeresen zaklatta a párt. Ez a zaklatás pedig igazán akkor kezdődött, amikor Harry és Meghan bejelentették eljegyzésüket.

A brit bulvársajtó tagadhatatlanul durva: a szigetországban nem válik annyira ketté a bulvár és a hagyományos média, az olyan lapoknak, mint a Daily Mail, a Sun vagy a Mirror, komoly véleményformáló szerepük van. A lapok, ahogyan azt a netflixes dokumentumfilmben Harry is elmondta, úgy érzik, hogy a brit királyi családnak produkálnia kell magát, hogy abból tartalmat gyárthassanak, ha már a brit adófizetők tartják el (részben) a famíliát.

A memoárból pedig kiderül, hogy Harry legfőbb ellensége valójában a sajtó, hiszen egyenlőséget tesz a hagyományos és a bulvársajtó között, szenvedélyesen gyűlöli az újságírókat, a médiamágnásokat, a paparazzit.

Ez talán valaki olyantól, aki egész életét a rivaldafényben töltötte, nem elképzelhetetlen – főleg akkor, ha visszaemlékszünk, Diana hercegnőt valóban mennyire kellemetlenül érintette a fotósok és újságírók folyamatos jelenléte, már évekkel a balesete előtt is. Harry egyébként nemrég azt is nyilatkozta, hogy egyik exével, akiről sokan azt gondolták, végül a királyi család tagja lesz, a bulvármédia miatt kellett szakítania.

Harry és Meghan dokumentumfilmjükben azzal vádolják a brit sajtót, hogy rasszisták, illetve azzal is, hogy folyamatosan megsértették a pár magánélethez való jogát. Egy esetben például publikálták Meghan apjának írt levelének részleteit, ezért Meghan be is perelte az Associated Newspapers kiadóvállalatot. A pert megnyerte, a The Mail on Sundaynek címlapon kellett bocsánatot kérnie tőle.

A média képviselői a nyugat-londoni Kensington-palota kertjében gyülekeznek 2017. november 27-én, miközben arra várnak, hogy Harry herceg és menyasszonya, Meghan Markle megjelenjenek az eljegyzésük bejelentését követően – Fotó: Daniel Leal / AFP
A média képviselői a nyugat-londoni Kensington-palota kertjében gyülekeznek 2017. november 27-én, miközben arra várnak, hogy Harry herceg és menyasszonya, Meghan Markle megjelenjenek az eljegyzésük bejelentését követően – Fotó: Daniel Leal / AFP

Meghan Markle-t egyébként a közösségi médiában sem kímélték, évekig koncentrált botkampányokat szerveztek ellene, legalábbis ezt mondja Christopher Bouzy álhírszakértő, aki hosszú időn keresztül követte végig a Meghan ellen irányuló diskurzust. Bouzy cége egy jelentést is közzétett a jelenségről, és megállapította, hogy a királyi pár ellen irányuló online kampányok egy maroknyi online influenszer műve voltak, akik platformjai kizárólag a párról szóltak, így jövedelmező „gyűlölet-profit vállalkozássá” váltak. A jelentés szerint a rasszizmus, illetve a YouTube-hirdetésekből származó bevétel volt az elsődleges motivációjuk. Egy kifejezetten aktív influenszer, Sadie Quinlan walesi nyugdíjas Yankee Wally nevű YouTube-csatornája majdnem 19 millió megtekintést gyűjtött össze, és 44 ezer dollárt hozott évente a működtetőjének.

Rengeteg álhír és összeesküvés-elmélet is megjelent Meghannel és Harryvel kapcsolatban, bár ezek jó része inkább előbbit, mint utóbbit targetálta. Sokáig fennmaradt például az a narratíva, hogy Meghan nem is volt soha terhes, az egészet megrendezte, és hamis pocakkal járt-kelt az utcákon. Ennek egy továbbfejlesztett változata az, ami szerint a pár két gyereke, Archie és Lilibet nem is valódi.

A királynő temetésével kapcsolatban is felreppentek ilyen elképzelések: az egyik szerint Meghan végig mikrofont viselt, hogy a készülő Netflix dokumentumfilmhez anyagot gyűjtsön, és azzal is megvádolták, hogy a temetésen lemásolta Diana stílusát, bár később kiderült, hogy ennek illusztrálására Meghan egy pár évvel korábbi szettjét használták. III. Károly koronázásával kapcsolatban is születtek összeesküvés-elméletek:

az egyik legvadabb szerint Meghan álruhában mégis ott volt a koronázáson, amelyen hivatalosan csak Harry herceg vett részt.

Harry és Meghan 2021-ben elhagyta minden közösségimédia-felületét, amelyet korábban használt, hogy ne adjon további támadási alapokat a felhasználóknak.

Ferdítések és hazugságok hálójában

Bár a bulvársajtó és a közösségi média valóban nem bánt kegyesen a hercegi párral, azt érdemes leszögezni, hogy némi okot időnként ők is adtak az összeesküvés-elméletek terjedésére. A Netflix-sorozat egyik fő mondanivalója például az, hogy Meghant hasonlóképpen kergette a sajtó, mint annak idején Harry anyját, Diana hercegnőt, mégsem sikerült olyan képsorokat találni, amik ezt illusztrálták volna.

Az egyik fotó, amit ennek érzékeltetésére használtak fel, egy Harry Potter-premieren készült, Meghan ott sem volt az eseményen, sőt, Harryvel még nem is ismerték egymást. A másikon pedig nem lesifotós fényképezi a hercegi párt és Archie-t, a képek ugyanis a dél-afrikai érsek, Desmond Tutu rezidenciáján készültek, előre megbeszélt módon, Harry és Meghan afrikai útját dokumentálva.

Harry herceg, Meghan és kisfiuk, Archie, Desmond Tutu érsekkel és lányával, Thandeka Tutu-Gxashe-val dél-afrikai királyi körútjuk során 2019. szeptember 25-én Fokvárosban, Dél-Afrikában – Fotó: Toby Melville / Pool / Getty Images
Harry herceg, Meghan és kisfiuk, Archie, Desmond Tutu érsekkel és lányával, Thandeka Tutu-Gxashe-val dél-afrikai királyi körútjuk során 2019. szeptember 25-én Fokvárosban, Dél-Afrikában – Fotó: Toby Melville / Pool / Getty Images

Meghan azt is állította a dokumentumsorozatban, hogy azért viselt földszíneket, mert a királyi család női tagjainak nem szabad ugyanolyan színeket viselniük, mint az idősebb tagoknak. Ez több ponton sem igaz: egyrészt Meghan gyakran viselt élénk színeket, másrészt Vilmos herceg felesége, Katalin hercegné és a királynő is többször viselt ugyanolyan árnyalatot.

Meghan egy korábbi Oprah-interjújában is lehet fogást találni: ebben azt állítja, hogy a nyilvános esküvőjük előtt pár nappal egy privát szertartáson Canterbury érseke már összeadta őket, ezt azonban maga az érsek cáfolta.

Amíg Meghan és Harry a királyi család tagjaiként dolgoztak, kisebb botrány kerekedett ki abból is, ahogyan Meghan állítólag a személyzettel bánt. Jason Knauf, aki akkoriban a hercegi pár kommunikációs stratégiájáért felelt, maga állította, hogy a királyi személyzet egy része azért mondott fel, mert Meghan rendszeresen bánt velük rosszul, sokszor könnyekig stresszelve őket. A sztori 2018-as, de Knauf 2021-ben jelentette az esetet, három évvel azután, hogy a személyzet egy része felmondott. Vilmos herceg, aki szintén dolgozott együtt Knauffal, nemrég kitüntette a szolgálataiért a férfit. Meghan és Harry alapítványánál, az Archiewellnél is sorra mondanak fel az alkalmazottak, azt azonban nem lehet tudni, hogy miért – ők nem jelölték meg a távozásuk okaként a főnökség viselkedését.

Kétórás autós üldözés vagy költői túlzás?

A találgatások a tegnapi autós üldözéssel kapcsolatban is felbukkantak, leginkább amiatt, hogy egyetlen képet és videót sem találni a közösségi médiában az állítólag két órán át tartó, emberéleteket is veszélyeztető üldözésről. Arról került ki egyedül videó és több fotó is, ahogyan a pár a saját autójából átszáll egy taxiba, és elhajt. Harry és Meghan szóvivője szerint az üldözés veszélyes volt, a szemtanúk úgy látták, fél tucat, elsötétített ablakú városi terepjáró szegődött Harry és Meghan nyomába, ahogy elhagytak egy díjkiosztót kedden késő este. Az eseményen Meghant díjazták.

A kételkedők szerint az időzítés furcsa: Harry herceg épp most perli másodszor a brit belügyminisztériumot, ügyvédei szerint jogellenes volt az a döntés, hogy nem engedték meg, hogy Sussex hercege fizessen rendőri védelemért, amíg az Egyesült Királyságban tartózkodik. Egy londoni legfelsőbb bírósági tárgyaláson Harry herceg ügyvédei azzal érveltek: engedélyt kell adni neki arra, hogy pert indítson a jogdíjak és közszereplők védelmével foglalkozó végrehajtó bizottság azon határozata miatt, amely szerint nem szabad megengedni, hogy magánszemélyként fizessen privát védelemért a szigetországban.

Az eseményekből azt lehet egyértelműen rekonstruálni, hogy a pár és Meghan anyja helyi idő szerint este 10 óra tájékán hagyták el a díjkiosztó helyszínét, egy fekete városi terepjáróba ültek, majd elhajtottak, nyomukban a paparazzókkal. A BBC szerint a cél az volt, hogy lerázzák őket, mielőtt megtudnák, hol száll meg a pár New Yorkban, ugyanis barátaiknál laktak.

A TMZ forrásai szerint az őket követő lesifotósok járdán és piros lámpákon hajtottak át, és egyirányú utcában is mentek a forgalommal szemben. A Sky News szerint legalább egy paparazzo vezetés közben fotózott. Harry és Meghan végül egy rendőrőrsön keresett menedéket, ahonnan taxival próbáltak elhajtani, de mikor nem sikerült lerázniuk a fotósokat, visszaültek a saját autójukba. Végül akkor tudtak elmenekülni, amikor két járőröző rendőrkocsi akaratlanul elállta a forgalom útját.

Több lapnak sikerült elérnie az ügyben érintett taxisofőrt, Sukhcharn Singhet is. „Egyszer sem éreztem, hogy veszélyben lennék. Nem olyan volt, mint egy autós üldözés egy filmben. Csendben voltak, és ijedtnek tűntek, de ez New York – itt biztonságos” – mondta a hátul ülő Harryékről a Washington Postnak. A BBC-nek azt is hozzátette, hogy az általa ismert időszak alatt a Harryék szóvivője által használt „majdnem katasztrofális üldözés” minősítést túlzásnak tartja, de valóban jöttek utánuk lesifotósok.

Azt mondta, hogy 11 felé vette fel Harryt, Meghant, a nő édesanyját és egy testőrt egy manhattani rendőrőrsnél. Két autó biztosan követte őket, és oldalról a taxi mellé érve fotózták és filmezték őket, ahogy megálltak egy kukásautó miatt. A Harryékkel utazó testőr ezek után arra kérte Singhet, hogy inkább hajtson vissza a rendőrőrshöz, mert úgyis észrevették őket. A BBC szerint utána visszamentek a saját autóikhoz.

A Harryre és Meghanra vigyázó biztonságiak közül is nyilatkozott valaki a CNN-nek. Ő azt mondta, még soha nem látott ehhez hasonlót, nagyon kaotikus volt, ami történt. Szerinte összességében közel tíz jármű üldözte Harryéket, és többször is veszélyben érezte az utcán az embereket. Egy ponton elállták a városi terepjárójuk útját, és elkezdtek fotózni, amíg ki tudtak szállni a kocsiból.

Úgy tudni, hogy Harry és Meghan végül helyi idő szerint hajnali fél egy körül értek vissza biztonságban a szállásukra.

A New York-i rendőrség azt nyilatkozta, hogy segítettek a Harryt és Meghant őrző testőröknek. „Több fotós is volt, akik az utazásukat megnehezítették” – fogalmaztak. Sussex hercege és hercegnéje megérkezett az úti céljához, ütközéseket, sérülést vagy őrizetbe vételt nem jelentettek az ügyben, írták. A Buckingham-palota kijelentette, hogy nem kívánja kommentálni az esetet.

Többen – köztük a város polgármestere is, aki a paparazzókat elítélte – megkérdőjelezték, hogy New York utcáin lehetséges-e egyáltalán egy kétórás autós üldözés, de az eddig kikerült információk szerint a hajszát inkább megszakításokkal kell elképzelni, az egész eseménysor tarthatott ennyi ideig, nem a konkrét üldözés.

A hivatalos források szerint tehát valóban volt autós üldözés, azt azonban nem tudni, hogy pontosan mi történt, hiszen videófelvétel vagy képek nem kerültek elő az esetről. A The Times szerint Harry herceg a keddi eset után azt mondta a barátainak, hogy „most érzi a leginkább”, mi történhetett azon az éjszakán, amikor Diana meghalt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!