Harry hercegék: Lesifotósok üldöztek minket két órán át, majdnem katasztrófa történt

2023. május 17. – 16:39

Harry hercegék: Lesifotósok üldöztek minket két órán át, majdnem katasztrófa történt
Harry és Meghan, miután részt vettek a királyi család tagjai számára rendezett karácsonyi ebéden 2018. december 19-én – Fotó: Max Mumby / Indigo / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Harry herceg, a felesége, Meghan és a felesége édesanyja, Doria Raghland „majdnem katasztrofális autós üldözésbe” keveredett, miután paparazzók üldözték őket – írja a BBC a herceg szóvivőjének tájékoztatása nyomán.

„Bár közszereplőnek lenni bizonyos szintű közérdeklődéssel jár, ennek soha nem szabad ilyen árral járnia” – mondta a szóvivő. „A képek terjesztése, tekintettel a készítésük körülményeire, rendkívül tolakodó gyakorlat, amely veszélyes minden érintett számára.”

A Reutersnek adott nyilatkozatában a herceg szóvivője azt mondta, hogy a „könyörtelen üldözés” több mint két órán át tartott. Mindez a szóvivő szerint „majdnem ütközésekhez vezetett az úton közlekedő többi sofőrrel, gyalogosokkal és rendőrökkel”.

A The New York Times először arról írt, hogy a New York-i rendőrség azt közölte: nem érkezett jelentés a herceget és Meghant érintő autós üldözésről a környéken, és semmilyen sérülésről vagy balesetről nem kaptak bejelentést. A BBC később azt a tájékoztatást kapta a rendőrségtől, hogy segítettek a Harryt és Meghant őrző testőröknek. „Több fotós is volt, akik az utazásukat megnehezítették” – fogalmaztak. Sussex hercege és hercegnéje megérkezett az úti céljához, ütközéseket, sérülést vagy őrizetbe vételt nem jelentettek az ügyben, írták.

A Buckingham-palota kijelentette, hogy nem kívánja kommentálni az esetet.

Egy díjátadón voltak kedden este

Az incidens azután történt, hogy a pár először szerepelt közösen nyilvános rendezvényen Harry apjának, III. Károlynak a május eleji királlyá koronázása óta, amin csak Harry vett részt. Harry, Meghan és Meghan anyja egy díjátadó ünnepségen vett részt New Yorkban, amelyen Meghant díjazta egy alapítvány, amit részben Gloria Steinem feminista ikon és aktivista alapított, ő Meghan jó barátja.

Harry és Meghan Kaliforniában élnek, a díjátadó előtt New Yorkban egy barátjuknál szálltak meg, a BBC szerint azért menekültek a fotósok elől, hogy ne derüljön ki a pontos helyszín.

Az NBC szerint a 75 perces üldözés a Franklin D. Roosevelt East River Drive-on, a manhattani East Side főútvonalán zajlott.

A TMZ szerint a pár és Doria este 10 óra körül először egy fekete városi terepjáróval távozott a díjátadó helyszínéről, majd az üldözés után egy taxiba szálltak át, amit rendőrök kísértek tovább. A TMZ-n videó is van arról, ahogy Harry, Meghan és Meghan anyja a taxiban várják, hogy elindulhassanak. A TMZ forrásai szerint a paparazzók fél tucat elsötétített járműben követték a triót, járdán és piros lámpákon hajtottak át, és egyirányú utcában is mentek a forgalommal szemben. A Sky News szerint legalább egyikük vezetés közben fotózott.

A CNN egy rendőrségi forrásra hivatkozva azt írja, hogy a triót egy egész csapat paparazzo követte autóval, motorral és biciklivel, a Harryéket szállító autó többször manőverezett, hogy lerázza őket. Baleset a forrás szerint sem történt.

A The Telegraph egy forrásra hivatkozva azt írja, hogy Harry, Meghan és Doria egy rendőrőrsre húzódott be az őket üldözők elől, itt szálltak át végül a taxiba, reménykedve, hogy ez összezavarja a fotósokat.

Megszólalt a taxisofőr és az egyik testőr is

Több lapnak sikerült elérnie az ügyben érintett taxisofőrt, Sukhcharn Singhet is. „Egyszer sem éreztem, hogy veszélyben lennék. Nem olyan volt, mint egy autós üldözés egy filmben. Csendben voltak, és ijedtnek tüntek, de ez New York – itt biztonságos” – mondta a hátul ülő Harryékről a Washington Postnak. A BBC-nek azt is hozzátette, hogy „a majdnem katasztrofális üldözés”-t túlzásnak tartja.

Azt mondta, hogy 11 felé vette fel Harryt, Meghant, a nő édesanyját és egy testőrt egy manhattani rendőrőrsnél. Két autó biztosan követte őket, és oldalról a taxi mellé érve fotózták és filmezték őket, ahogy megálltak egy kukásautó miatt. A Harryékkel utazó testőr ezek után arra kérte Singhet, hogy inkább hajtson vissza a rendőrőrshöz, mert úgyis észrevették őket. A BBC szerint utána visszamentek a saját autóikhoz.

A Harryre és Meghanra vigyázó biztonságiak közül is nyilatkozott valaki a CNN-nek. Ő azt mondta, még soha nem látott ehhez hasonlót, nagyon kaotikus volt, ami történt. Szerinte összességében közel tíz jármű üldözte Harryéket, és többször is veszélyben érezte az utcán az embereket. Egy ponton elállták a városi terepjárójuk útját, és elkezdtek fotózni, amíg ki tudtak szállni a kocsiból.

Úgy tudni, hogy Harry és Meghan végül helyi idő szerint hajnali fél egy körül értek vissza biztonságban a szállásukra.

A hercegi pár távozóban a New York-i díjátadóról – Fotó: Anadolu Agency / Getty Images
A hercegi pár távozóban a New York-i díjátadóról – Fotó: Anadolu Agency / Getty Images

A polgármester szerint már egy tízperces üldözés is rettentő veszélyes

New York város polgármestere, Eric Adams szerint az eset „meggondolatlan” és „felelőtlen” volt. „Sehol nem tanácsos száguldozni, de ez egy sűrűn lakott város, és azt hiszem, mindannyian emlékszünk arra, hogyan halt meg Harry anyja” – mondta Adams újságíróknak, amikor arról kérdezték, mit fűzne hozzá az üldözéshez.

Adams ugyanakkor arról is beszélt, hogy nehezen hiszi, hogy két órán át tartó nagy sebességű üldözésről lett volna szó, de ki fogja deríteni, mi történt pontosan. Azt is hozzátette, hogy ha az egész incidensből csak tíz percig tartott volna egy autós üldözés, az is rettentő veszélyes lenne New York zsúfolt utcáin.

Ahogy arra Adams is utalt, az eset azért is hátborzongató, mert a most 38 éves Harry édesanyja, Diana hercegné huszonhat évvel ezelőtt, 1997 augusztusában hasonló körülmények között veszítette életét. Az akkor 36 éves hercegné autóját Párizsban üldözték paparazzók, amikor az autó egy aluljáróban balesetet szenvedett.

A kocsiban utazó Diana és párja, az egyiptomi Dodi al-Fajed – a hercegné és Károly akkori herceg, mostanra már III. Károly király addigra már elhidegültek és elváltak egymástól –, valamint a gépkocsi sofőrje is a helyszínen életét veszítette. A paparazzók közül akkor senkit sem vontak felelősségre, a hivatalos vizsgálat arra jutott, hogy a sofőr alkoholos befolyásoltság alatt állt, ez okozta a balesetet.

Diana autóbalesete mentén az elmúlt majdnem 30 évben rengeteg összeesküvés-elmélet látott napvilágot, sokan úgy gondolják, hogy a királyi család is közrejátszhatott a balesetben.

Amikor Harryék a királyi családdal való szakításukról beszéltek, akkor a brit sajtót is ostorozták. Harry dühöt és sajnálatot érzett, hogy nem lépett fel sokkal előbb felesége védelmében, amikor a bulvársajtó láthatóan ellenségesen viselkedett vele szemben, szerinte rasszista nézetek áldozata is volt. Diana tragikus sorsa is kísértette a párt, a családból való távozásukban az is szerepet játszott, hogy Harry attól tartott, feleségével is megtörténhet ugyanaz.

A herceg a memoárjában is többször írt a brit bulvársajtó és a paparazzók tolakodásáról, egyik fő okaként nevezve meg őket a távozásukhoz. Harry és Meghan 2020-ban szakítottak a királyi családdal, és költöztek az Egyesült Államokba.

A The Times szerint Harry herceg a keddi eset után azt mondta a barátainak, hogy „most érzi a leginkább”, mi történhetett az éjszaka, amikor Diana meghalt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!