Több mint száz belgrádi iskolában volt bombariadó

2023. május 17. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint száz belgrádi iskolában volt bombariadó szerda reggel – írja az MTI. A szerb oktatási minisztérium közölte, hogy a rendőrség ellenőrzi a helyszíneket, az oktatás a szóban forgó iskolákban vagy elmarad, vagy távoktatás formájában zajlik ezen a napon.

A minisztérium tájékoztatása szerint szerda hajnalban 78 általános és 37 középiskola e-mail címére érkezett fenyegetés.

Pontosan egy éve májusban és júniusban több mint ezer bejelentés érkezett belgrádi iskolákban és kormányzati épületekben elrejtett robbanószerkezetekről. Minden fenyegetés hamisnak bizonyult. A hatóságok minden esetet kivizsgáltak, de nem hozták nyilvánosságra a nyomozás eredményeit. Csak annyit közöltek: a levélírók között volt kiskorú fenyegető, de olyan is történt, hogy külföldi címről érkezett a levél.

A szerb miniszterelnök tavaly májusban arról beszélt, szerinte a bombariadókkal akarnak külföldről nyomást gyakorolni Szerbiára, hogy csatlakozzanak az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz.

A fenyegetéseket azért is komolyan veszik, mert május elején két tömeggyilkosság is történt Szerbiában. Két héttel ezelőtt egy 13 éves, hetedikes diák az iskolájában lelőtte kilenc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további öt diákot megsebesített. Helyszíni riportunkat az eseményről itt olvashatja. Az iskolai lövöldözés után két nappal egy fiatal férfi egy autóból nyitott tüzet járókelőkre két faluban. Helyszíni riportunkat itt olvashatja. A két tömegmészárlásról ebben a cikkben írtunk részletesen.

A kormány a tragédiák után szigorú intézkedéseket jelentett be, egyebek mellett állandó rendőri felügyeletet vezetett be az ország minden oktatási intézményében, és amnesztiát is hirdetett: június 8-ig a lakosság következmények nélkül szolgáltathatja be az államnak az illegálisan tartott fegyvereket. Egy hét alatt 13 ezer lőfegyvert adtak le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!