Belehalt sérüléseibe a 13 éves diáklány, akit fejbe lőttek a belgrádi iskolai lövöldözésben

2023. május 15. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

Belehalt sérüléseibe az a diáklány, akit a május 3-án történt belgrádi iskolai lövöldözésben lőtt fejbe a 13 éves elkövető, írja az MTI. A szerbiai egészségügyi minisztérium közleménye szerint a 13 éves lányt súlyos fejsebesüléssel szállították kórházba, a lövés a koponyáját érte. Több műtétet is elvégeztek rajta, de az állapota végig válságos volt.

Május 3-án egy 13 éves fiú megölt nyolc diákot és egy iskolaőrt az egyik belgrádi általános iskolában, rajtuk kívül megsebesített még hat gyereket és egy tanárt is. Helyszíni riportunkat az eseményről itt olvashatja. Két nappal a szerdai lövöldözés után újabb mészárlásról jött hír, amiben legalább nyolcan meghaltak, tizenhárman pedig megsérültek. Erről itt találja a helyszínen készült riportunkat.

Szerbiában a kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál, és az országban eleve történelmi, kulturális hagyománya van a fegyvertartásnak. Szerbiában 100 lakosra átlagosan 39 lőfegyver jut – ez a szám Európában a legmagasabb, és csak a szomszédos Montenegróban hasonló az arány. Ehhez képest Magyarországon ugyanennyi emberre 10,5 lőfegyver jut, ami alacsonyabb az európai átlagnál.

A tömegmészárlások hatására a szerb kormány amnesztiát hirdetett, május 8. és június 8. között a lakosság büntetlenül szolgáltathatja be az államnak az illegálisan tartott fegyvereket. Az első hét alatt 13 500 darab lőfegyvert és 2000 darab robbanóeszközt adtak le az emberek.

A belgrádi iskolai lövöldözés miatt a szerb kormány kilátásba helyezte, hogy 14 évről 12 évre csökkenti a büntethetőség alsó korhatárát, mivel az elkövető még nem töltötte be a 14. életévét, így a szerb törvények értelmében nem büntethető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!