Magyar küldöttség látogathat Izraelbe Netanjahuhoz, Gulyás Gergelyt is odavárják

2023. május 8. – 08:26

Másolás

Vágólapra másolva

FRISSÍTÉS 20:07-kor

Cikkünk megjelenése után megkeresésünkre a Miniszterelnöki Kabinetiroda az alábbi tájékoztatást küldte: „Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter izraeli hivatalos útja során kétoldalú tárgyalást folytat az izraeli kormány több tagjával, állami és egyházi vezetőkkel. A látogatás részleteiről a miniszter a sajtót is tájékoztatni fogja.”

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is ellátogat a következő hetek egyikében Izraelbe, hogy a magas rangú magyar kormánytisztviselők közül elsőként tegye tiszteletét az országban azóta, hogy megalakult az új, keményvonalas Netanjahu-kormány – írja izraeli lapértesülésekre hivatkozva az Rtl.hu.

A portál izraeli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Gulyás Gergely találkozik Benjámin Netanjahuval és más izraeli kormánytagokkal, valamint május 15-én, hétfőn beszédet mond a külkapcsolati tanácsban. A tanácsot állítólag a magyar fél kereste meg. Gulyás beszédének címe: Magyarország: Demokratikus legitimitás és nemzeti érdek háború idején Európában.

Az Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápoló Benjámin Netanjahu vezette új jobboldali-vallásos izraeli kormányt december végén iktatták be. Netanjahu ezzel hatodjára alakított kormányt. Kabinetje legfőbb törvényhozási céljaként az igazságügyi reformot nevezte meg, ám ez komoly társadalmi ellenállásba ütközött; az utcákra kitartóan özönlöttek az emberek, akik az ellen tiltakozta, hogy a politika a mindenkori parlamenti többség alá gyűrje az igazságügyi rendszert. Ennek következményeként Netanjahu kénytelen volt – nagy politikai árat fizetve – egy hónapra felfüggeszteni törekvéseit.

Ebben a cikkben írtunk arról, hogy mi a jelentősége a reformcsomagnak az izraeli demokrácia szempontjából, és miért váltott ki ilyen indulatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!