Megáll az élet Izraelben a tömegtüntetések és az általános sztrájk miatt

2023. március 27. – 09:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tüntetők százezrei özönlöttek az utcákra szerte Izraelben vasárnap este, tiltakozásul az ellen, hogy a miniszterelnök kirúgta Joáv Gallant védelmi minisztert. Gallantnak azért kellett távoznia, mert veszélyesnek nevezte az igazságügyi reformtervezetet, ami többek között korlátozza a legfelsőbb bíróság hatáskörét. Gallant szombaton arról beszélt, hogy az izraeli hadsereg számos tagja korábban sosem látott mértékben csalódott és dühös a tervezet miatt.

A tüntetők a hétfőn kora reggeli órákban mindkét irányban lezárták a Tel-Aviv mellett futó Ajalon autópályát, és máglyákat gyújtottak az úton, a rendőrség vízágyúkat vetett be, miközben lovas rendőrök vonultak a tüntetők feloszlatására, írja a Times of Israel. A 12-es csatorna meg nem erősített jelentése szerint 600-700 ezer izraeli tüntetett vasárnap késő este országszerte, az északi Kirjat Smonától a déli Eilatig.

Máglyát gyújtottak a tüntetők az Ajalon autópályán – Fotó: Nir Elias / Reuters
Máglyát gyújtottak a tüntetők az Ajalon autópályán – Fotó: Nir Elias / Reuters

Sokan tüntettek Benjámin Netanjahu háza előtt is, izraeli zászlókkal és edényeken dobolva, majd a rendőröket kikerülve a tüntetők az izraeli parlament, a knesszet elé vonultak. Egy kormányzati alkalmazott a BBC-nek azt mondta, hogy szerinte Netanjahu átlépett minden demokratikus határt. „Megvédjük a demokrácia utolsó darabkáját, amink van, és én nem tudok így aludni menni. Nem tudok semmit sem tenni, amíg véget nem vetünk ennek az őrültségnek” – mondta.

Jichák Hercog izraeli államfő hétfőn hajnalban az igazságügyi reform leállítására szólított fel az országot megbénító tömegtüntetések miatt. „Az izraeli nép egysége, a felelősség érdekében arra szólítom fel önöket, hogy azonnal állítsák le a törvénykezést” – mondta az államfő Benjámin Netanjahu miniszterelnökhöz és a kormánykoalíció tagjaihoz fordulva. „Az embereket mélységes félelem kerítette hatalmába, a biztonság, a gazdaság, a társadalom veszélyben van. Az egész izraeli nép szeme önökre irányul” – mondta Hercog.

Megáll a gazdasági élet is

Általános sztrájkot hirdetett a munkáltatókkal közösen a legnagyobb izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut arra az esetre, ha a kormány nem állítja le azonnal a jogrendet általakító törvénykezést. A katonai rádió szerint az egészségügyben, az elektromos műveknél és a repülőtéren már meg is kezdődött a sztrájk, de a vasúti közlekedést, és a nagyobb izraeli gyárakat is érintheti. A Times of Israel azt írja, hogy az általános sztrájk miatt bezártak az óvodák, a bevásárlóközpontok, és nem szállnak fel a gépek a tel-avivi Ben Gurion repülőtérről sem.

Történelmi sztrájk küszöbén állunk, amelyben a munkaadók és a munkavállalók összefognak az állam érdekében. Megállítjuk a jogi változtatást, és megállítjuk az őrületet

– mondta Arnon Bar-David szakszervezeti elnök.

Korábbi nyilatkozatok szerint Arnon Bar-Davidhoz várhatóan csatlakozik Dobi Amitai, a szállodákat, bankokat és az egyéni vállalkozók szakszervezeteit tömörítő üzleti szövetség elnöke. Az önkormányzati vezetők azt közölték, hogy hétfőtől éhségsztrájkba kezdenek a miniszterelnöki hivatal előtt.

Az igazságügyi reformtervezet miatt hónapok óta zajlanak már a tüntetések Izraelben, egy március eleji megmozduláson azt skandálták a tiltakozók, hogy Izrael nem Magyarország, egy tel-avivi tüntetés legnagyobb transzparensén pedig Orbán Viktor is feltűnt Khomeini ajatollah, Erdoğan, Netanjahu és Putyin mellett. Március 12-én, az eddigi legnagyobb megmozduláson több százezren vonultak utcára a reformtervezet ellenzői közül. A teljes csomag tartalmától és arról, miért vinné illiberális demokrácia irányába az országot, itt írtunk részletesen. Netanjahu az aggályokra nemrég azt mondta: Izrael liberális demokrácia, és az is marad.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!