Ultranacionalista, arabellenes politikus fogja felügyelni az izraeli titkosszolgálatokat

2022. november 25. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

Megállapodott a szélsőjobboldali Zsidó Hatalom párttal a Benjamin Netanjahu vezette Likud, miután november elején megnyerte az izraeli választásokat, olvasható a BBC-n. Az egyelőre írásban még nem rögzített megállapodás nem csupán azt jelenti, hogy a 73 éves Netanjahunak meglesz a törvényhozásban a többsége a hatalomba való visszatéréshez, de azt is, hogy koalíciós partnere, a meglehetősen ellentmondásos Itamar Ben-Gvir kerül a nemzetbiztonsági tárca élére, vagyis ő felelhet a titkosszolgálatok működéséért.

A BBC emlékeztet, hogy Ben-Gvir ultranacionalista, szélsőségesen arabellenes politikus, rasszista kijelentései miatt bíróság is elítélte. A politikus az ultranacionalista Meir Kahane követője volt, akinek szervezetét – miután egyik tagja egy hebroni mecsetben 29 palesztint mészárolt le – betiltották Izraelben, és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősítette azt. A leendő nemzetbiztonsági miniszter a Netanjáhuval való koalícióra készülve a legutóbbi választás, 2021 óta igyekezett relatíve mérsékelt hangot megütni, de ez a „mérsékelt hang” csak azt jelenti, hogy korábbi nyílt rasszizmusát burkolt rasszizmusra tekerte le (az arabozás helyett például terroristázik)

Idén nőtt a feszültség az izraeliek és a palesztinok között. Izraeli katonai akciók zajlottak a palesztin fegyveresekkel és civilekkel szemben a megszállt Ciszjordániában. Az izraeli politikai berendezkedés változását részletező cikkünkben írtunk arról, hogy idén a palesztinok által elkövetett erőszakos akciók száma a 2015-ös „kések intifádája” óta nem látott szintre emelkedett.

Néhány napja két jeruzsálemi buszmegállóban történt bombamerénylet, amelyek egy halálos áldozatot követeltek. A rendőrség terrorcselekménynek minősítette az eseteket, Ben-Gvir pedig a helyszínre látogatott, és felszólította a hatóságokat, hogy kerítsék kézre a merényletek elkövetőit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!