Heten meghaltak, miután belehajtottak egy menedékhely előtti buszmegállóba Texasban

2023. május 7. – 22:29

Heten meghaltak, miután belehajtottak egy menedékhely előtti buszmegállóba Texasban
Helyszínelő a gázolás helyszínén a texasi Brownsville-ben 2023. május 7-én – Fotó: John Faulk / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Heten meghaltak, amikor belehajtott egy menekülteket befogadó menedékhely előtti buszmegállóba egy sofőr vasárnap a Texas állambeli Brownsville-ben, írja a CNN.

A hatóságok helyi idő szerint reggel 8:30 (magyar idő szerint 15:30) körül kaptak egy hívást, ami szerint egy Land Rover belehajtott egy buszmegállóba az Ozanam Center nevű menedékhely előtt. A hét halott többsége bevándorló volt, a BBC pedig azt írja, hogy legalább hat további sérültről lehet tudni.

A sérültek között van a jármű sofőrje is, akit gondatlan vezetés vádjával tartóztattak le – azonban több mint valószínű, hogy más bűncselekményekkel is megvádolhatják majd. A brownsville-i rendőrség szóvivője, Martin Sandoval a CNN-nek azt mondta, egy spanyol ajkú férfi volt a Land Rover sofőrje, akit most toxikológiai vizsgálatra küldenek.

Egyelőre nem tudni, hogy a férfi szándékosan követte-e el a balesetet. Szemtanúk szerint a sofőr áthajtott egy piroslámpán, majd a járdaszegélyre is felhajtott, mielőtt elgázolta a buszmegállóban várakozókat.

Victor Maldonado, az Ozanam Center igazgatója szerint legalább 20-25 bevándorló ülhetett az eset idején a buszmegállóban, többségük néhány napja érkezett hozzájuk Venezuelából. A gázolásról videófelvétel is készült, ezeket a rendőrség vizsgálja.

A texasi Brownsville az USA–mexikói határ közelében fekszik, lakosainak 95 százaléka spanyol ajkú vagy latin-amerikai származású.

A CNN azt is megemlíti, hogy a baleset néhány nappal azelőtt történt, hogy lejárna az úgynevezett 42-es cikkely, amit még a Trump-kormányzat idején vezettek be. A cikkely megkönnyíti a bevándorlási ügynökségeknek, hogy visszatoloncolják hazájukba a menekülteket. A hatóságok arra számítanak, hogy miután a héten, május 11-én lejár a cikkely hatálya, még több bevándorló érkezik majd a mexikói határról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!