Huszonhat év börtön, 9 kivégzési időpont és 3 utolsó étkezés után megint felfüggesztették egy amerikai férfi kivégzését

2023. május 5. – 20:45

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után érkezett a hír, hogy Richard Glossip kivégzését felfüggesztette az amerikai legfelsőbb bíróság, miután Oklahoma állam igazságügyi vezetője is támogatta a férfi beadványát.

Eredetileg írtuk:

Az oklahomai Richard Glossip élete utolsó napjával néz szembe, mert halálra ítélték egy férfi 1997-es meggyilkolásáért. 26 évet töltött rács mögött, ezalatt kilencszer tűzték már ki a kivégzési időpontját, de ezeket aztán rendre hatályon kívül helyezték, mert kétségek merültek fel az eljárások szakszerűségével és Glossip bűnösségével kapcsolatban.

A CNN egy héttel a kivégzése előtt készített interjút a most 60 éves Glossippal, aki máig tagadja, hogy bűnös lenne. Továbbra is bízik benne, hogy szabadulhat, és végre együtt élhet a feleségével, akivel tavaly házasodott össze, és akivel eddig csak a börtön falain belül találkozhatott.

Glossip ügyével kapcsolatban több szakértő is úgy véli, a férfi nem részesült tisztességes eljárásban. Az állam több képviselője és vallási vezetők is felszólították Kevin Stitt kormányzót, adjon egy harmadik 60 napos haladékot is, hogy a bíróság ismét felül tudja vizsgálni Glossip ügyét.

A történet ott kezdődik, hogy 1997-ben meggyilkoltak egy Barry Van Treese nevű férfit. Egy 19 éves, Justin Sneed nevű férfi baseballütővel verte halálra egy motelszobában. Sneed beismerte Van Treese megölését, de a tárgyaláson az ügyészek a gyilkosságot Glossip által megrendezett bérgyilkosságnak állították be. Sneed alkut kötött, hogy elkerülje a halálbüntetést: bűnösnek vallotta magát és tanúskodott Glossip ellen.

Richard Glossip egy 2007-es fotón – Fotó: AFP
Richard Glossip egy 2007-es fotón – Fotó: AFP

Glossipet 1998 júniusában ítélték halálra először, de hatályon kívül helyezték az ítéletet, és ezután még jó pár halálos ítélet következett, majd egészen a legutolsó alkalomig mindegyik döntést visszavonták.

Ezalatt egy független vizsgálat feltárta, hogy állami alkalmazottak szándékosan megsemmisítették a bizonyítékokat a tárgyalások előtt, és a rendőrségi nyomozás sem volt megfelelő. Többször újabb vizsgálatokat rendeltek el, de végül pár héttel ezelőtt elutasították a férfi felmentésére irányuló kérelmeket. Glossip azt mondta a CNN-nek, ha szabadulhatna, megnézné az óceánt, amit még sosem látott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!