Elítélték a Capitolium ostromát összeesküvésként szervező Proud Boys négy tagját

2023. május 4. – 21:05

Másolás

Vágólapra másolva

A szélsőjobboldali Proud Boys négy tagját bűnösnek találta egy washingtoni esküdtszék lázító összeesküvésben, amiért megpróbálták erőszakkal megakadályozni a hatalom békés átadását Donald Trump akkori elnöktől Joe Bidenre a 2020-as választások után – írja a CNN.

A vádlottak, Enrique Tarrio – a Proud Boys vezetője –, Ethan Nordean, Joseph Biggs, Zachary Rehl és Dominic Pezzola ellen több vádpontot is emeltek, köztük három különböző összeesküvés, elektori szavazás akadályozása és bizonyítékok meghamisítása miatt. Ez a harmadik alkalom, hogy az ügyészek lázító összeesküvés miatt elítéltek valakiket a Capitolium ostromával összefüggésben.

A vád szerint a Proud Boys tagjai az ügyészek szerint Bidenben és a baloldal többi tagjában fenyegetést láttak az országra nézve, és a háború, a forradalom és kivégzőosztagok szükségességéről chateltek egymás között. A csoport a támadás előtt találkozókat tartott és kitervelte az ostromot, a tagok pedig január 6-án részt vettek a Capitolium körüli kordon lebontásában, mozgósították, irányították és vezették a támadókat a behatolásnál az épületbe.

Tarrio nem volt a fővárosban a támadás idején, mert már két nappal a Capitolium megtámadása előtt őrizetbe vették, de az ügyészség szerint szerepe volt az erőszak kirobbantásában. A CNN szerint az ő elítélése különösen jelentős, mert a vádirat szerint a Proud Boys vezetője segített létrehozni egy parancsnoki struktúrát az ostrom előtti időszakban. A vádiratban kiemelt szöveges és jelüzenetek azt sugallják, hogy Tarrio „forradalomra” készült, és kulcsfontosságú épületeket akartak elfoglalni, például a Capitoiumot is.

Az esküdtszék viszont nem tudott ítéletet hozni a Dominic Pezzola elleni összeesküvés vádjában. A per többi vádlottjával ellentétben Pezzola állítólag nem töltött be vezető pozíciót a szervezetben, és a Proud Boys csoportos beszélgetésekben sem volt aktív. Az esküdtszék néhány más vádlottal szemben sem hozott ítéletet egyéb vádpontokban – ezekről a védőügyvédek egyelőre nem kívántak nyilatkozni.

Lázadó összeesküvésért 20 év börtön a maximálisan kiszabható büntetés. A Proud Boys tagjaira kiszabandó tényleges büntetéseket azonban egyelőre nem hirdették ki, mivel a mostani még csak részleges ítélethirdetés volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!