Putyin szóvivőjének fia állítja: hat hónapig harcolt a Wagner-csoport tagjaként

2023. április 24. – 07:37

Másolás

Vágólapra másolva

A 33 éves Nyikolaj Peszkov, a Kreml-szóvivő Dmitrij Peszkov fia azt állítja, hogy közel hat hónapig szolgált a Wagner zsoldoscsoportnál Ukrajnában. Azt mondta, hogy „kötelességem volt... Nem ülhettem félre, és nem nézhettem, ahogy a barátaim és a többiek odamennek” – idézi a BBC az kormánypropagandához tartozó Komszomolszkaja Pravdának adott interjúból.

A BBC azt is megjegyzi ugyanakkor: ritkán fordul elő, hogy az orosz elit egy tagja a Wagnerhez való csatlakozást választja. Nem is tudták ellenőrizni állítását, miszerint a jellemzően inkább börtönből, elítéltek közül toborzó Wagnernél szolgált, amely csapatai hónapok óta heves harcokba keveredtek Bahmutnál. Peszkov ráadásul azt állította, hogy álnéven szolgált, de azt se árulta el, mi volt ez az álnév.

Az egyébként az orosz állami RT televízió tudósítójaként dolgozó „Nyikolaj Peszkov állítása egybeesik egy nagyszabású új katonai toborzási akcióval, amelyben az orosz állami hirdetések arra buzdítják a férfiakat, hogy tegyenek eleget »hazafias kötelességüknek« az ukrajnai konfliktusban” – írja a BBC.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!