Kiállt a Fidesz az EP-ben Ukrajna szuverenitása mellett, miután Szijjártó Nagy-Magyarországgal pózolt

2023. április 19. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

Kiállt Ukrajna területi szuverenitása és önvédelemhez való joga mellett a Fidesz európai parlamenti képviselője, írja az MTI. Gál Kinga a szerdai plenáris ülésen Strasbourgban arról beszélt, Magyarország „a háború kezdetétől” egyértelműen elítéli Oroszország katonai agresszióját, ami nemzetközi jogi és morális értelemben is igazolhatatlan.

Gál szavai különösen érdekesnek tűnnek annak fényében, hogy az orosz és belarusz vezetőkkel büszkén pózoló Szijjártó Péter kedden egy Nagy-Magyarország-térkép előtt beszélt arról, hogy a „transzatlanti buborék” háborúpárti.

Ezzel sikerült megkérdőjeleznie nemcsak Ukrajna területi szuverenitását, de az önvédelemhez való jogát is.

Diplomáciailag nehezen védhető a NATO-szövetségeseink megsértése is, az pedig különösen furcsán veszi ki magát, hogy a külügyminiszter nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy Ukrajnát szeretné-e látni háborús győztesként.

De úgy tűnik, az Orbán-kormány külpolitikai stratégiájának a része, hogy Szijjártó oroszpártisággal vádolható nyilatkozatait megpróbálják kiegyensúlyozni – erre lehet példa Gál Kinga európai parlamenti felszólalása is. Az EP-képviselő azt mondta, Magyarország mindig a nemzetközi jog talaján állt, így elítélik annak sorozatos megsértését, az emberi jogi jogsértéseket és a háborús bűncselekményeket.

„Elutasítjuk az embertelenséget és az igazságtalanságot. Háborús bűncselekmény nem maradhat kivizsgálatlanul és büntetlenül. Az igazságnak ki kell derülnie”

– fogalmazott a képviselő. Hozzátette, hogy a kormány humanitárius segítséget nyújtott Ukrajnának, kiemelten Kárpátaljának, azonban a legfontosabb a mielőbbi tűzszünet elérése és a béke biztosítása.

 Gál Kinga beszél az európai parlament plenáris ülésén – Fotó: Alexis Haulot / European Union / EP
Gál Kinga beszél az európai parlament plenáris ülésén – Fotó: Alexis Haulot / European Union / EP

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!