Kínai védelmi miniszter: Új szintre lép a kínai-orosz katonai együttműködés

2023. április 18. – 15:27

Másolás

Vágólapra másolva

Új szintre emelve fejleszti a katonai és haditechnikai együttműködését Kína és Oroszország – jelentette ki Li Sang-fu kínai védelmi miniszter kedden Moszkvában. „Kína és Oroszország fegyveres erői feltétlenül végrehajtják az államfők által kötött megállapodásokat, és előmozdítják a katonai és a haditechnikai együttműködést, valamint a katonai kereskedelmet Kína és Oroszország között. Ezeket mindenképpen új szintre fogjuk emelni. Védelmi miniszteri kinevezésem után az első látogatásom éppen Oroszországba vezetett, hogy a külvilág számára demonstrálja a kínai-orosz kapcsolatok fejlettségének magas szintjét, és megmutassa a szilárd elszántságot a kínai és orosz fegyveres erők közötti stratégiai együttműködés megerősítésére” – mondta Li.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Li Sang-fu kínai védelmi miniszter találkozója Moszkvában 2023. április 18-án – Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / Reuters
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Li Sang-fu kínai védelmi miniszter találkozója Moszkvában 2023. április 18-án – Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / Reuters

A találkozón Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kiemelte, hogy a márciusi moszkvai csúcson a két ország elnöke megerősítette, hogy a legmagasabb szintre emelik a kétoldalú partnerségi és stratégiai együttműködést. Hszi Csin-ping kínai elnök moszkvai látogatásáról, és annak lehetséges következményeiről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az orosz és a kínai védelmi miniszter kedden aláírt egy egyetértési nyilatkozatot arról, hogy az Orosz Fegyveres Erők Vezérkari Akadémiája és a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Nemzeti Védelmi Akadémiája között „testvéri kapcsolatokat” alakítanak ki. A kínai katonai küldöttség ezután a Kreml falánál megkoszorúzta az ismeretlen katona emlékművét.

(MTI, Interfax)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!