Két orosz azt állítja, hogy a Wagner zsoldosaiként parancsra kellett ukrán gyerekeket ölniük

2023. április 18. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva

A Gulagu.net emberi jogi szervezetnek adott interjút két orosz férfi, akik azt állítják, hogy az orosz Wagner-zsoldoscsoport parancsnokai voltak. Azamat Uldarov és Alekszej Szavicsev a videóinterjúban arról mesélnek, hogy amíg Ukrajnában harcoltak, civileket és gyerekeket is öltek, amire a parancsot felettesüktől, a Wagner-csoport vezetőjétől, Jevgenyij Prigozsintól kapták – írja a CNN.

A cikkben az áll, hogy a CNN nem tudta ellenőrizni az interjúban elhangzottak hitelességét és a két férfi személyazonosságát sem. Ugyanakkor sikerült megszerezniük olyan dokumentumokat, amelyek azt bizonyítják, hogy Uldarovot és Szavicsevet is elítélték az Ukrajnában elkövetett tetteik miatt, ám 2022 szeptemberében és augusztusában elnöki kegyelemmel szabadultak.

„Azt akarom, hogy Oroszország és más nemzetek is megtudják az igazságot. Nem akarok sem háborút, sem vérontást.

Látjátok, hogy ebben a kezemben egy cigarettát tartok. Ez az a kéz, amivel gyerekeket öltem, mert követtem a parancsot”

– mondta Uldarov az interjúban, aki azt mesélte, hogy „felsőbb utasításra mindenkivel végezniük kellett Szoledárban és Bakhmutban is.”

A szintén volt Wagner-katona Szavicsev pedig arról mesélt, hogy parancsot kaptak a házak „kisöprésére”, ami lényegében azt jelentette, hogy nem számított civilek, gyerekek, nők laknak-e a házban, „a lényeg, hogy senki ne maradjon élve.” „Ezért elítélhetnek engem. Nem fogok tiltakozni. De én is élni akartam” – tette hozzá Szavicsev, aki szerint azokat a zsoldosokat, akik nem teljesítették a parancsot, kivégezték.

Jevgenyij Prigozsin szerint Szavicsev és Uldarov történetei „égbekiáltó hazugságok”. „Senki nem öl meg civileket és gyereket. Mi azért mentünk oda, hogy megmentsük őket attól a rezsimtől, amiben élnek” – írta a Wagner-csoport vezetője Telegramon. Prigozsin az interjúhoz annyit fűzött még hozzá, hogy „ha a vádak, amikkel őt illetik, beigazolódnak, akkor kész a törvény elé állni és vállalni a tetteit.”

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője reagálva az interjúra, hétfőn a Twitterén azt írta, hogy „nem elég a beismerés, meg kell büntetnie azokat az orosz terroristákat, akik gyermekeket gyilkolnak Ukrajnában.”

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!