A Roszatom leányvállalatai is felkerültek az amerikai szankciós listára

2023. április 13. – 08:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz állami atomenergetikai vállalat, a Roszatom tulajdonában álló két cég is felkerült az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának legfrissebb szankciós listájára. Az amerikai minisztérium közleménye arra utal, hogy a NIKIMT Atomstroy és a Rusatom Overseas JSC a Roszatomhoz fűződő kapcsolataik miatt kerültek fel a listára.

A két szankcionált cég közvetlenül nem érintett a Paks II. projektben, de Jávor Benedek volt európai parlamenti képviselő szerint fennáll annak a kockázata, hogy bármikor szankciós listára kerülhetnek más, a paksi atomerőmű bővítésében közvetlenül érintett Roszatom leányvállalatok is. „Az eddig nem érintett nukleáris terület cégeinek szankciós listára vétele egyértelmű jele annak, rövidesen nem csupán politikailag és technikailag lesz teljesen abszurd az orosz nukleáris flört, de jogilag is lehetetlenné válik” – írta Facebook-oldalán Jávor.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden – egy nappal azután, hogy Moszkvában egyeztetett a Roszatomot vezető Alekszej Lihacsovval – jelentette be, hogy módosították Paks II. szerződéseit. Szijjártó azt mondta, hogy a paksi bővítés kivitelezési és finanszírozási szerződésének megváltoztatására azért volt szükség, hogy lehetővé váljon az atomerőmű-beruházás folytatása és mielőbbi átadása. Elmondása szerint, amint a jogászok végeznek a dolgukkal, azonnal benyújtják a szerződésmódosításokat Brüsszelben az Európai Bizottság számára, ahol reményei szerint azt gyorsan jóvá fogják hagyni, és haladhat tovább a beruházás.

Az amerikai szankciós listára vett szervezetek között szerepel a politikai köznyelvben előszeretettel orosz kémbankként emlegetett, budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank), valamint annak magyar állampolgárságú alelnöke, Laszlóczki Imre, aki korábban Kazahsztánban és Azerbajdzsánban volt magyar nagykövet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!