Reuters: Kiszivárgott Pentagon-irat szerint Szerbia beleegyezett, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnának

2023. április 12. – 08:10

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kiszivárgott titkos Pentagon-irat szerint Szerbia – az egyetlen európai ország, amely eddig nem volt hajlandó szankciókat alkalmazni Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió miatt – beleegyezett, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnának – írja a Reuters.

Az „Európa|Válasz a folyamatban lévő orosz-ukrán konfliktusra” címet viselő dokumentum táblázatos formában 38 európai kormány „értékelt álláspontját” sorolja fel válaszul Ukrajna katonai segítségkéréseire. A táblázatból kiderül, hogy Szerbia elutasította az ukrán katonák kiképzését, de kötelezettséget vállaltak fegyverek szállítására. A dokumentum szerint Szerbiának „megvan a politikai akarata és katonai képessége arra, hogy a jövőben fegyvereket szállítsanak Ukrajnának”.

A táblázata négy kategóriába sorolta az Ukrajna segélykéréseire adott válaszokat:

  • olyan országok, amelyek vállalták, hogy kiképzést és „halálos segítséget” nyújtanak Ukrajnának;
  • olyan országok, amelyek már képeztek ki ukrán katonákat;
  • olyan országok, amelyek küldtek már Ukrajnába fegyvereket;
  • és olyan országok, amelyek rendelkeznek a katonai képességekkel és a politikai akarattal, hogy „a jövőben halálos segítséget nyújtsanak”.

Csupán két ország volt, amelynél mind a négy kategóriában a „nem”-et jelölték meg: Ausztria és Málta. (A Magyar Honvédség korábban elismerte, hogy humanitárius célból ukrán katonai egészségügyi szakembereket képeznek ki Magyarországon.)

A Reuters kiemeli, hogy független forrásból nem tudták ellenőrizni a dokumentum hitelességét. Aleksandar Vučić szerb elnök hivatala és az ukrán nagykövetség sem reagált azonnal a megkeresésükre. A Pentagon szintén nem válaszolt azonnal a Reuters megkeresésére, és korábban elutasították, hogy kommentálják a nemrég kiszivárgott dokumentumok ügyét. A hírszerzési szivárogtatásról szóló cikkünk itt olvasható.

A szerb kormány korábban semlegesnek vallotta magát az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, annak ellenére, hogy Szerbiának mély történelmi, gazdasági és kulturális kapcsolatai vannak Oroszországgal. „Ha ez a dokumentum pontos, akkor vagy Vučić kétszínűségét mutatja Oroszországgal szemben, vagy pedig a szerb kormány óriási nyomás alatt áll Washington részéről, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának” – értékelte a dokumentumot Janusz Bugajski, a Jamestown Alapítvány külpolitikai intézet kelet-európai szakértője.

A táblázat nyilvánosságra hozatala alig több mint egy hónappal azután történt, hogy a Telegram egyik oroszbarát csatornáján közzétett dokumentumok szerint egy szerb fegyvergyártó tavaly novemberben Grad típusú rakétákat szállított Ukrajnába. Az akkor közzétett dokumentumok között szerepelt egy szállítási jegyzék és egy ukrán kormányzati végfelhasználói igazolás is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!